Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Ministrul Apărării confirmă găsirea unor fragmente dintr-un echipament ”care ar putea fi asimilat unei drone”

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES că în judeţul Tulcea au fost găsite fragmente dintr-un echipament „care ar putea fi asimilat unei drone”, probele urmând să fie analizate pentru a se stabili originea, capacitatea şi timpul echipamentului. „Mă aflu împreună cu şeful Statului Major al Apărării şi cu şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, o vizită pe care am planificat-o pentru a vedea situaţia din teren, mai ales că, în ultima perioadă, atacurile neprovocate ale Rusiei împotriva Ucrainei s-au intensificat, atacuri care vizează facilităţi portuare şi de depozitare, dar atacuri care au loc în proximitatea României, la distanţe foarte mici de localităţi româneşti. Era normal, cred eu, să venim să îi asigurăm pe oameni şi de suportul nostru, dar şi să încercăm să explicăm cumva că România, la acest moment, nu se află în nicio formă de conflict şi că nu sunt semne de agresiune împotriva României. Aşa cum era normal să îi întrebăm ce putem face pentru ei în situaţia în care îşi doresc, de exemplu, ca pentru o perioadă cei din Plauru, unde sunt 25 de suflete, (…) fiind exact vizavi de portul din Ismail, dacă doresc să fie ajutaţi (…) în această perioadă, noi să o putem face”, a afirmat ministrul.

Acesta a confirmat că pe teritoriul României au fost identificate fragmente dintr-un echipament care ar putea fi asimilat unei drone. „După penultimul atac al Rusiei, noi am anunţat că, din datele pe care le aveam, şi aşa stau lucrurile din absolut toate datele pe care le aveam obţinute prin mijloacele pe care le avem la dispoziţie, nu a existat niciun element care să cadă pe teritoriul României, mă refer la niciun element de pericol. Încă de ieri după-amiază am avut indicii – pentru că noi am continuat căutarea, chiar şi după ce lucrurile erau, din punctul nostru de vedere de la acel moment, clare – am avut indicii că există un loc unde e posibil să fie identificate fragmente dintr-un echipament care ar putea fi asimilat unei drone. Echipele au mers acolo, au luat probele care se iau în astfel de situaţii (…) şi acum aceste probe sunt investigate, sunt analizate în cadrul laboratoarelor noastre pentru că, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul bucăţii de dronă Bayraktar care a fost găsită pe Marea Neagră, este normal să ştim exact sau să putem afla originea, capacitatea, tipul şi aşa mai departe”, a adăugat Angel Tîlvăr.

Elementele în cauză au fost găsite în apropiere de satul Plauru, la o distanţă de 70-80 m de Dunăre, într-o zonă foarte greu accesibilă, cu vegetaţie abundentă, a explicat ministrul, adăugând că trebuie făcută diferenţa între un act de agresiune şi un incident.

„Există o posibilitate rezonabilă ca să nu fi făcut explozie la impactul cu solul, ci pur şi simplu să fie căzut sau bucăţi din acest echipament să fi ajuns pe teritoriul românesc, lucru care nu ne bucură, (…) dar nu cred că putem vorbi de un atac şi, aşa cum am mai spus, cred că trebuie să ştim să facem distincţia între un act de agresiune şi un incident. Un incident, într-adevăr, nefericit, neplăcut, care ne stârneşte îngrijorarea, dar şi dorinţa de a condamna cu şi mai multă fermitate ceea ce Rusia face neprovocat împotriva unui stat suveran”, a punctat ministrul Apărării pentru AGERPRES.

Măsuri suplimentare pentru întărirea capacităţilor de monitorizare şi securizare a spaţiului aerian la frontiere

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, miercuri, după vizita ministrul Angel Tîlvăr în localităţile Ceatalchioi şi Chilia Veche, aflate în proximitatea atacurilor Federaţiei Ruse asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităţilor de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian la frontierele României. Potrivit unui comunicat transmis de MApN, ministrul a discutat cu cetăţenii şi autorităţile acestor localităţi despre problemele cu care aceştia se confruntă. „Echipa condusă de ministrul Apărării Naţionale, din care au făcut parte şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situaţia concretă din zonele vizitate şi a informat autorităţile locale (…) că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităţilor de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian la frontierele României”, precizează sursa citată.

De asemenea, MApN menţionează că echipa ministerului s-a deplasat şi în proximitatea satului Plauru unde specialiştii au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, „elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă”. „Specialiştii trimişi de MApN la faţa locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienţei şi caracteristicilor acestora. Concluziile formulate de specialiştii MApN, în urma finalizării investigaţiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate”, se mai arată în comunicat.

Iohannis: Am fost informat în timp real

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că a fost informat „în timp real” de Ministerul Apărării Naţionale de descoperirea unor componente care par a fi ale unei drone, pe teritoriul României. „Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informaţiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire şi am solicitat investigarea de urgenţă şi profesionistă a provenienţei acestor componente, precum şi a momentului şi circumstanţelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări. Iohannis a susţinut că, „dacă se confirmă că aceste elemente aparţin unei drone a Rusiei”, situaţia este „inadmisibilă” şi este o încălcare gravă a suveranităţii României. „În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale României, stat aliat NATO”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a arătat că atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene sunt crime de război şi au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească. „Suntem însă alerţi şi în contact permanent cu ceilalţi aliaţi din NATO”, a spus Iohannis. El a subliniat că în cadrul NATO „suntem foarte bine apăraţi, iar România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”.

„În situaţia în care ne aflăm, în situaţia de război la graniţa noastră, trebuie să înţelegem că avem o situaţie fluidă, cum spun experţii. Astăzi, avem altă situaţie decât ieri. Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună credinţă şi în baza dovezilor de care am dispus noi. Nu putem să facem afirmaţii care angajează statul român în baza unor supoziţii. Trebuie să avem dovezi pentru asta. Ministerul Apărării m-a informat – şi sunt convins că de bună credinţă – că nu există astfel de piese şi asta a fost comunicarea făcută public. Între timp, situaţia s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus verificări rapide, profesioniste, după care vom face următorii paşi. Între timp am informat aliaţii NATO”, a spus şeful statului, după summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), într-o conferinţă de presă comună cu preşedinţii Poloniei şi Lituaniei şi premierul Croaţiei. El a arătat că ambasadorul României la NATO, Dănuţ Sebastian Neculăescu, a fost însărcinat să-i informeze pe secretarul general al NATO şi pe aliaţi în legătură cu posibilul incident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?