Toxiinfecţie alimentară la 8 copii dintr-o tabără de la Bran; cauza probabilă – crenvurştii de la micul dejun

0
202

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov efectuează o anchetă după ce 8 copii au ajuns, joi, la spital, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, survenite după ce au luat micul dejun la Bran. Crenvurştii din meniu le-ar fi cauzat probleme celor mici, aceştia plângându-se că ar fi avut un aspect modificat, a precizat vineri, purtătorul de cuvânt al DSP Braşov, Anca Bâtiu. Conform acesteia, cei 8 copii făceau parte dintr-un grup de 150 de persoane, de la o şcoală din Galaţi, sosit în excursie la Braşov. „Au servit micul dejun şi au plecat spre Sibiu. Pe drum, au avut simptomatologie digestivă 8 dintre ei. Cel mai apropiat spital era la Făgăraş, unde au fost duşi cu ambulanţele. Şapte dintre ei au rămas acolo, unul a fost transferat la Braşov, având o condiţie medicală cronică – diabet. Starea lor medicală este bună, s-a ameliorat şi astăzi (vineri – n.r.) vor fi externaţi”, a precizat Bâtiu.

Ea a adăugat că s-a recomandat închiderea taberei unde au fost cazaţi copiii.

„Ancheta este în desfăşurare. Au fost aplicate sancţiuni atât unităţii de cazare, cât şi unităţii de alimentaţie publică, unde masa se asigura printr-o unitate de catering. De asemenea, s-a recomandat închiderea taberei. (…) Alimentul incriminat ca având modificări organoleptice au fost crenvurştii”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSP Braşov.

Este al doilea caz de toxiinfecţie alimentară gravă la copii la o tabără din zonă. La sfârşitul lunii iunie, 50 de copii, aflaţi în tabără la Fundata, au ajuns la spital după ce au servit masa în complexul hotelier unde era organizată tabăra. La acel moment, activitatea restaurantului unde au mâncat copiii a fost suspendată temporar.

Posibile cazuri de toxiinfecţie alimentară printre participanţii la o cununie şi la o nuntă, în județul Alba

Mai multe persoane care au participat la o petrecere de cununie la o pensiune din Ocoliş, respectiv la o nuntă în Alba Iulia au ajuns la spital, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce au acuzat o stare de rău, 5 dintre acestea, printre care şi un copil, necesitând internare, potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba. „DSP Alba a demarat două anchete epidemiologice în urma a două evenimente petrecute sâmbătă seară în judeţ. Este vorba despre o cununie care a avut loc la o pensiune de pe raza comunei Ocoliş, unde, din cele 40 de persoane participante, 7 au acuzat stări de rău şi au fost transportate la cea mai apropiată unitate sanitară, şi anume Spitalul Municipal Turda. 3 au plecat acasă în cursul nopţii, iar 4 (2 bărbaţi şi 2 femei) au fost internaţi, însă, în prezent, starea lor este una bună”, a arătat sursa citată.

Cea de-a doua anchetă epidemiologică a fost declanşată după ce, tot în cursul serii de sâmbătă, alte 13 persoane care participau la o nuntă, ce a avut loc la o sală de evenimente din Alba Iulia, au acuzat, de asemenea, stări de rău şi s-au prezentat la UPU Alba Iulia. „Un copil de 14 ani care acuza o stare de rău uşoară/moderată a fost internat pentru supraveghere. Ceilalţi au refuzat internarea. La nuntă au participat aproximativ 200 de persoane”, se menţionează în comunicat.

În ambele cazuri, inspectorii DSP Alba, alături de reprezentanţi ai DSVSA Alba şi cei ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Alba, s-au deplasat în teren pentru a preleva probe din mâncarea servită, cât şi de pe mâinile personalului care a manipulat alimentele la cele două locaţii, pentru stabilirea exactă a cauzei care a dus la cele 21 cazuri de presupusă toxiinfecţie alimentară. „Vom reveni cu concluzii şi măsuri după finalizarea analizelor de laborator şi a anchetelor epidemiologice”, au transmis reprezentanţii DSP Alba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here