Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Un echipaj al Școlii Gimnaziale „Profesor Grozea Nicu” din Răstoaca, ȋntr-un schimb de experiență la o şcoală din Turcia

Un echipaj format din patru cadre didactice ale Școlii Gimnaziale „Profesor Grozea Nicu” din Răstoaca a participat la o mobilitate de formare ȋn cadrul proiectului de parteneriat strategic în domeniul educaţiei școlare KA210 “NO TO BULLYING”. Proiectul se desfășoară pe o durată de 2 ani și este cofinanţat de Comisia Europeană și aprobat de ANPCDEFP România prin programul Erasmus+ cu un grant de 60 000 Euro. Participanții la această mobilitate transnațională sunt: Nicolae Dănilă – reprezentantul legal al unităţii, Tudorache Lenuţa – coordonator al proiectului, Boldeanu Cătălin şi Dragne Camelia Larisa.

Ceilalţi participanţi au venit din partea şcolilor partenere din Polonia şi Portugalia şi a şcolii gazdă. Gazda activităţii a fost  Şcoala “Ardicli Imkb Yatili Bolge  Ortaokulu”din oraşul Hatay, provincia Hassa aflată în apropierea graniţei cu Siria dar datorită cutremurului din februarie 2023, activităţile s-au derulat în oraşul Sakarya aflat la aproximativ 200km est de Istanbul.

Titlul mobilităţii – “Strategies agains bullying” a urmărit prin activităţile desfăşurate să îmbunătăţească politica şcolară de prevenire şi răspuns la agresiune, să precizeze metodele şi instrumentele de identificare a elevilor expuşi riscului de bullying, să elaboreze decalogul “NO BULLYING” împotriva agresorilor care să ajute personalul şcolii pentru a face faţă bullying-ului, să îmbunătăţească practicile comisiei anti-bullying şi să reducă la minimum părăsirea timpurie a şcolii de către elevii veniţi din medii nefavorizate.

Programul cultural le-a oferit participanţilor şansa să cunoască aspecte ce ţin de specificul culturii turceşti – au vizitat parcul din Ormanya, Moscheea Albastră, Catedrala Sf. Sofia din Istanbul, Palatul Topkapî,  s-au întȃlnit cu primarul oraşului Sakarya, cu guvernatorul regiunii şi cu directorul zonal pe educație.

”Experienţa trăită în programul de mobilitate a proiectului Erasmus+ a fost una de neuitat, de la locurile vizitate, la persoanele cunoscute, relaţiile de prietenie legate şi pȃnă la experienţa de formare şi învăţare unde am descoperit noi metode, strategii şi exemple de bune practici privind  prevenirea şi combaterea bullyingului; sunt încȃntată de experienţa avută pe care o pot împărtăşi colegilor şi altor profesori”, a declarat profesoara Tudorache Lenuţa, coordonatoarea proiectului.

„Am învățat cum să identific elevii aflați în situații de risc și cum să îi ajut cu metodologii inovatoare care să răspundă mai bine  nevoilor de astăzi. Am lucrat într-un mediu internațional, multilingv și multicultural,  am dezvoltat abilități de lucru în echipǎ, am vorbit în limba engleză  cu ceilalți participanți la curs, am desfăşurat activităţi care m-au perfecţionat în domeniul prevenirii şi combaterii bullying-ului din şcoală”, a declarat profesorul Boldeanu Cătălin.

“A fost prima mobilitate şi activitate Erasmus+  la care am participat; m-am întors din Turcia cu informații noi, utile pentru activitatea mea didactică și cu o impresie foarte bună despre activitǎţile la care am participat, despre oamenii cu care am interacționat și locurile noi vizitate”, a declarat profesoara Dragne Camelia.

“Fenomenul bullying-ului este un fenomen care există şi afectează întreaga umanitate. Pentru a eradica sau reduce acest fenomen este nevoie de o educaţie de calitate la cei care vor forma generaţiile de mai tȃrziu, la copii; acest proiect vine în această direcţie, în a identifica şi implementa de către noi, profesorii, metodele şi instrumentele care să ne ajute să formăm comportamente sănătoase în rȃndul lor; iar activitatea din Turcia, intitulată sugestiv – Strategies against bullying – tocmai asta a făcut”, a declarat profesorul Dănilă Nicolae, reprezentantul legal al unităţii.

 

Comunicat de presă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?