Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Cum să alegi un tensiometru și să-ți măsori tensiunea arterială acasă

Vrei să scapi de vizitele dese la doctor sau la farmacie doar pentru a verifica dacă ai tensiunea mare sau mică? Află cum să alegi un tensiometru de încredere pentru a-ți putea măsura tensiunea arterială acasă.

Ce valori sunt normale pentru tensiunea arterială și cum alegi un tensiometru?

O valoare normală a tensiunii arteriale este sub 140/90, dar dacă ai boli de inimă sau circulatorii, diabet sau boli de rinichi, tensiunea arterială ar trebui, în mod ideal, să fie mai mică de 130/80. Dacă dorești să-ți monitorizezi tensiunea arterială acasă, poate fi o idee bună să cumperi un aparat de tensiune care să-ți permită să urmărești valorile tensiunii arteriale la momente potrivite pentru tine, în confortul propriei case.

Cum să alegi un tensiometru pentru acasă

Dacă decizi să îți iei tensiunea arterială acasă, va trebui să îți cumperi întâi un aparat potrivit. Există o gamă largă de aparate de măsurare disponibile, dar, pe lângă alegerea dispozitivului ideal, este important să te asiguri și că știi să-l citești corect.

Adresează-te medicului tău înainte de a cumpăra un tensiometru.
Dacă medicul tău îți cere să-ți măsori tensiunea arterială acasă sau să porți un tensiometru ambulator pentru a diagnostica hipertensiunea arterială, îți va oferi un monitor pe care îl poți împrumuta pentru o perioadă de timp stabilită.
Și cu un glucometru povestea stă la fel. Dacă doctorul specialist îți cere să îți monitorizezi nivelul de glicemie pentru o perioadă, e posibil ca el să-ți și împrumute un aparat.

Cumpără un monitor cu manșetă superioară.
Dacă achiziționezi un aparat pentru măsurarea tensiunii acasă, alege unul care să-ți măsoare tensiunea arterială la partea superioară a brațului, nu la încheietura mâinii sau a degetului. Cele mai ieftine astfel de produse pornesc de la aproximativ 100 de lei și sunt disponibile în majoritatea farmaciilor locale și în supermarketurile mai mari. Sigur vei găsi ceva prietenos cu bugetul tău.

Asigură-te că manșeta are dimensiunea potrivită pentru brațul tău.
Asigură-te că ai dimensiunea potrivită pentru braț. Aceasta ar trebui să se înfășoare perfect în jurul brațului, cu suficient spațiu pentru a glisa două degete dedesubt. Majoritatea aparatelor vor veni cu o manșetă de dimensiune medie. Dacă brațul tău este deosebit de mare sau mai mic decât media, poate fi necesar să cumperi separat o manșetă de dimensiuni diferite.

Asigură-te că aparatul este aprobat în țara noastră.
Dacă achiziționezi un monitor de tensiune arterială, asigură-te că este aprobat pentru utilizare în țara noastră. Pentru a te asigura că monitorul este corect, alege unul care a fost listat ca fiind validat pentru acuratețe de către o instituție avizată. Aceasta înseamnă că monitorul digital a trecut printr-o serie de teste pentru a te asigura că oferă rezultate în care tu și medicul tău puteți avea încredere.
Acest aspect este valabil pentru orice aparat de măsurare a unui indice care ține de sănătatea ta. Spre exemplu, dacă vrei un aparat de măsurare a glicemiei (glucometru), e nevoie ca el să fie testat înainte de autoritățile avizate.

Asigură-te că îi efectuezi întreținere la fiecare 2 ani.
Aparatul trebuie întreținut și calibrat în mod regulat pentru a te asigura că este exact – în general, cel puțin o dată la doi ani. Acest lucru implică, de obicei, trimiterea lui înapoi către producător, care probabil va percepe o taxă pentru acest lucru. Dacă această opțiune este prea complicată sau costisitoare, poate fi mai ușor și mai ieftin să cumperi un nou monitor.

Unele monitoare vor avea o memorie pentru a-ți stoca citirile. Acestea pot costa mai mult decât versiunile de bază, dar înregistrarea măsurătorilor cu un pix pe o foaie de hârtie va funcționa la fel de bine.

Cum să-ți verifici tensiunea arterială folosind un aparat de măsurare în 9 pași:

1. Pentru ca aceasta să fie o lectură corectă, este important să te relaxezi și să nu te simți anxios sau stresat.
2. Așază-te drept pe un scaun, cu spatele pe spătarul scaunului și pune picioarele pe podea.
3. Așază-ți brațul pe o masă și asigură-te doar că mâna stă relaxată pe masă. Este important să nu strângi pumnul atunci când îți iei tensiunea arterială.
4. Așază manșeta peste braț și strânge-o, asigurându-te că poți pune două degete sub manșetă. Trebuie ca manșeta să fie peste partea superioară a brațului, cu tubul care duce în jos în centru sau ușor în dreapta brațului.
5. Când îți verifici tensiunea arterială, nu vorbi și relaxează-te. Apasă butonul de pornire, apoi așteaptă ca aparatul să-și facă treaba.
6. Vei simți că manșeta se umflă destul de repede. Poate fi temporar puțin sensibil sau inconfortabil, deoarece manșeta se umflă și se dezumflă automat, dar acest lucru va fi doar pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă este prea sensibil/incomod, poți doar să apeși butonul „Stop” și manșeta se va dezumfla instantaneu.
7. Odată ce ai primit lectura, noteaz-o pe o foaie. Unele aparate de tensiune arterială vin acum cu o imprimantă. Acest lucru îți permite să-ți lipești valorile într-un jurnal.
8. La câteva minute după ce ai luat tensiunea arterială, este o idee bună să o verifici din nou, pentru a te asigura că citirile sunt similare și precise.
9. Dacă ai fost rugat de medicul tău de familie sau de asistentă să îți verifici tensiunea arteriale, ia-o de două ori pe zi – dimineața și seara – și apoi fă o programare pentru a discuta rezultatele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?