Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Rusia evacuează un sat pentru prima sa misiune pe Lună după o jumătate de secol

Rusia va evacua pe 11 august un sat din Orientul Îndepărtat ca parte a pregătirilor pentru lansarea primei sale misiuni pe Lună după aproape jumătate de secol, a anunţat luni un oficial local, potrivit Reuters. Modulul Luna-25, prima misiune selenară a Rusiei după 1976, va fi lansat de pe cosmodromul Vostocinîi, situat la o distanţă de circa 5.550 de kilometri est de Moscova, potrivit Agenţiei spaţiale ruseşti Roscosmos. Rezidenţii din Şahtinski, în regiunea Habarovsk, situată la sud-est de situl de lansare, vor fi evacuaţi la primele ore ale zilei de 11 august, întrucât localitatea se află în zona unde se preconizează că vor ateriza propulsoarelor rachetei după separarea treptelor. ”Gura de vărsare a râurilor Umalta, Ussamakh, Lepikan, Tastakh, Saganar, precum şi zona de traversare cu feribotul pe râul Bureya se află în zona unde este preconizată prăbuşirea (propulsoarelor)”, a declarat Alexei Maslov, liderul districtului Verhnebureinski, din regiunea Habarovsk, pe platforma de mesagerie Telegram. ”Rezidenţii din Şahtinski vor fi evacuaţi”.

Luna-25 va fi lansat la bordul unui lansator Soyuz-2 Fregat şi va fi primul modul care va aseleniza la Polul Sud al Lunii, potrivit Roscosmos. Principalul obiectiv al misiunii este dezvoltarea unor tehnologii pentru aterizare lină, cercetarea structurii interne a Lunii şi explorarea resurselor, inclusiv apă. Modulul este aşteptat să opereze pe suprafaţa lunară timp de un an.

Lansarea sondei Luna-25 va avea loc „la 11 august, la 2:10:57 ora Moscovei” (23:10:57 GMT, joi), a anunţat Roscosmos într-un comunicat, în contextul în care misiunile de aselenizare ale puterilor mondiale precum Statele Unite şi China se înmulţesc. Roscosmos a indicat că o rachetă Soiuz a fost „pregătită” la cosmodromul Vostotchny din Orientul Îndepărtat pentru lansarea sondei Luna-25, care va aseleniza lângă Polul Sud al Lunii, „pe teren dificil”.

Călătoria se preconizează că va dura între „patru zile şi jumătate şi cinci zile şi jumătate”, potrivit datelor publicate de Roscosmos, citate de agenţia oficială de presă Tass. Odată ajunsă pe Lună, sonda Luna-25, care cântăreşte aproape 800 de kilograme, va avea ca misiune principală, timp de cel puţin un an, „prelevarea şi analizarea solului şi efectuarea de cercetări ştiinţifice pe termen lung”, a indicat agenţia spaţială rusă în comunicat său oficial.

Această lansare este prima misiune a noului program selenar al Rusiei şi vine într-un moment în care Moscova doreşte în special să-şi consolideze cooperarea spaţială cu Beijingul, în plină tensiune cu puterile spaţiale occidentale din cauza Ucrainei, notează AFP. După lansarea ofensivei militare ruse în Ucraina iniţiată de Vladimir Putin, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a declarat că nu va mai coopera cu Rusia la lansarea Luna-25 şi nici la viitoarele misiuni, 26 şi 27. În pofida acestei retrageri, Moscova a declarat că îşi va continua proiectele selenare şi va înlocui echipamentele ESA cu echipamente ştiinţifice de fabricaţie rusă.

Ultima misiune pe Lună a URSS a fost cea a sondei spaţiale Luna-24, în 1976. De la căderea URSS, Moscova a încercat să inoveze în domeniul explorării spaţiale, iar programele sale se confruntă acum cu concurenţa, nu doar din partea actorilor de stat, ci şi a iniţiativelor private, precum compania Space X a miliardarului Elon Musk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?