Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Micii patroni din Vrancea nu sunt de acord cu noile modificări fiscale

Patronatul IMM Vrancea nu este de acord cu măsurile fiscale pentru mediul de afaceri lansate în spațiul public. În cadrul unei ședințe a Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, reprezentanții IMM-urilor au arătat că nu susțin modificarea taxelor și impozitelor de la 1 septembrie pentru că asemenea modificări ar trebui realizate cu minim șase luni după aprobare. Un sondaj făcut în rândul IMM-urilor din țară a arătat că peste 83% consideră că ultimele modificări fiscale le-au afectat negativ activitatea iar peste 70,8% nu sunt de acord cu o nouă modificare a Codului Fiscal de la 1 septembrie 2023. În schimb, antreprenorii propun reducerea numărului de funcționari și eficientizare cheltuielilor la bugetul de stat.

În aceste condiții, președintele Patronatului IMM, Ion Roman (FOTO), a propus eliminarea suprataxării muncii part-time, menținerea impozitului pe venit de 1% pentru microîntreprinderi, finalizarea legii unice de salarizare în sectorul bugetar, impozitarea companiilor multinaționale și a activităților nefiscalizate. Orice creștere de taxe, impozite sau introducerea unor noi taxe reprezintă o povară pentru mediul privat, de aceea aceste măsuri nu vor fi bine primite. Măsurile care vizează impozitarea progresivă, impozitarea corespunzătoare a multinaționalelor sunt foarte bune. Predictibilitatea în domeniul fiscal este absolut necesară, cu respectarea termenului de 6 luni până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative privind taxele și impozitele. Trebuie identificate și adoptate cele mai bune variante astfel încât oamenii să își poată păstra locurile de muncă atât în mediul privat cât și în sistemul bugetar, au arătat micii patroni vrânceni.

La rândul său, prefectul Nicușor Halici, a subliniat că actuala coaliție de guvernare caută cele mai bune soluții pentru asigurarea echilibrului între cele două sisteme. Deoarece trebuie luate măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, în prezent sunt în analiză propunerile făcute în acest sens, atât de către structurile guvernamentale cât și de către mediul privat. Deficitul bugetar a crescut excesiv după anul 2019, atunci când statul român s-a împrumutat foarte mult. Aceste împrumuturi, care trebuie rambursate, grevează deja bugetul statului. Guvernul are în vedere măsuri care vor conduce la menținerea creșterii economice, la reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar dar și la aplicarea unui regim fiscal corect. Creșterea taxelor și impozitelor nu vizează IMM-urile, ci taxarea viciilor, impozitarea proprietăților de lux, a serviciilor de lux din HORECA precum și impozitarea corespunzătoare a multinaționalelor, arată Instituția Prefectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?