Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO! Bilanțul controalelor la azilele din Vrancea, prezentat de prefectul Nicușor Halici

 

Verificările derulate în centrele sociale din Vrancea s-au finalizat cu 184 de contravenții și un dosar penal in rem pentru infracțiuni economice. Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a prezentat astăzi bilanțul acțiunilor de control derulate la cele 55 de centre funcționale din județ. Reprezentantul Guvernului a explicat că în evidențe se aflau 51 de centre, iar alte patru nu erau autorizate pentru a presta servicii sociale și nu erau monitorizate.

Cele mai multe centre sociale, 24, erau pentru copii, 6 pentru persoane vârstnice și 17 centre persoane cu dizabilități. Controalele s-au finalizat atât cu măsuri dispuse pentru remedierea deficiențelor, dar și cu 184 contravenții, cu o valoare a amenzilor aplicate de 322 mii lei. Cele mai multe contravenții au fost constatate de ISU – 112, DSP-29, Protecția Consumatorilor – 22, IPJ – 14, ITM – 5, DSVSA – 2.

Cele mai grave probleme au fost constatate la centrul neautorizat de la Vârteșcoiu, de unde au și fost relocați bătrânii către Spitalul Județean Focșani și centrul de la Panciu. În urma controlului, Crucea Roșie a demarat procedurile pentru obținerea tuturor autorizațiilor necesare desfășurării activităților sociale, iar acum are o autorizație provizorie. Ulterior, după remedierea, parțială, a problemelor identificate, o parte dintre bătrâni au revenit la centrul din Vârteșcoiu.

Prefectul Halici a arătat că, la centrul Vârteșcoiu, au fost rezolvate problemele legate de spațiul în care sunt cazați bătrânii, au fost montate paturi noi. Mai trebuie rezolvată problema blocului alimentar unde trebuie realizate investiții mai mari. Până atunci, mâncarea este adusă printr-o firmă de catering.

Prefectul a subliniat că cele mai bune condiții au fost constatate la centrele din Focșani, Panciu și Fitionești. „La Focșani avem cele mai bune condiții, la fel la Panciu dar și la Fitionești unde rezidenții se simt ca acasă”, a explicat prefectul Halici.

Cele mai multe probleme au fost constatate la centrele aflate în subordinea Consiliului Județean, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Este de înțeles pentru instituția are și cele mai multe centre sociale de la nivelul județului Vrancea. Prefectul Nicușor Halici a subliniat că despre o parte dintre problemele constatate a discutat cu președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, iar lista completă a deficiențelor va fi transmisă administrației județene după centralizarea tuturor informațiilor de la instituțiile implicate în aceste verificări. Prefectul a explicat că urmează să fie dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate, iar autoritățile locale trebuie să identifice soluțiile financiare pentru a îndeplini aceste măsuri în regim de urgență.

Norma de hrană este insuficientă

Dincolo de condițiile existente în interiorul centrelor sociale, prefectul Nicușor Halici a atras atenția asupra unor probleme care trebuie rezolvate la nivelul autorităților centrale, cum este cazul sumelor alocate pentru hrana zilnică a rezidenților. La acest moment norma de hrană este de 22 lei/zi/persoană. „Este insuficient pentru a asigura trei mese pe zi pentru persoane care au dizabilități sau care au nevoie de un regim alimentar special”, a arătat prefectul Halici.

O altă problemă este lipsa locurilor în căminele pentru bătrâni, în special în cazul persoanelor cu dizabilități. Chiar dacă în unele centre ar exista spațiul necesar cazării acestora, nu poate fi asigurat personalul necesar pentru îngrijirea lor. O soluție pentru creșterea numărului locurilor în căminele de bătrâni este identificarea unor clădiri publice nefolosite, dezafectate, care pot fi transformate în centrele pentru persoanele vârstnice. A fost dat exemplul de la Golești, unde o școală dezafectată a fost transformată într-un centru rezidențial pentru bătrâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?