Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Dai foc vegetației uscate de pe terenurile agricole? Riști sancțiuni din partea APIA

Fermierii nu au voie să incendieze miriștile, vegetația uscată și resturile de pe terenurile agricole, iar dacă incendiul a fost provocat de alte persoane trebuie făcută reclamație la Poliție. Reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au anunțat că în acest an sunt în vigoare normele privind condiţionalitatea, care trebuie respectate de către fermierii ce primesc subvenții pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului. „Standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploatațiile agricole, pentru toți fermierii care au la dispoziție terenuri arabile, având ca cerință obligatorie interzicerea arderii miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile. Fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea- soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv iarba/vegetația rămasă după cosirea/recoltarea pajiştilor temporare”, se arată în comunicatul APIA.

În acest scop, APIA a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în baza căruia instituțiile vor colabora pentru a crește eficiența acțiunilor de control. Cele trei instituții elaborează materiale informative referitoare la interdicția arderii miriștilor și vegetației uscate pe terenurile arabile, materiale distribuite în cadrul campaniilor de informare publică.

APIA precizează că, în cazul în care se constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei agricole a fost arsă, dar arderea se datorează unor cauze necunoscute, „pentru a nu fi sancționați, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul APIA la care a depus cererea, copia Procesului verbal de intervenție întocmit de către Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă de acesta la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs incidentul, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte și copia documentului de soluționare a sesizării făcute”.

Pentru mai multe informații privind normele de condiționalitate, pot fi consultate:

– Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiționalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăți directe și unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023.

– Ghidul fermierului privind condiţionalitatea, postat pe site-ul APIA: https://apia.org.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?