Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Pădurar condamnat după ce a împușcat mortal și a tranșat o căprioară

Pedeapsă cu suspendare pentru un vrâncean, care își câștigă traiul ca pădurar, pentru mai multe fapte comise în ajunul Crăciunului din anul 2021. Conform acuzațiilor, acesta a deținut și purtat, fără a avea permis, o armă de vânătoare de calibru 30-06, neînchisă în toc, precum și cartușe eferente acesteia, pe un fond cinegetic de pe raza comunei Tulnici, unde a executat un foc de armă, fără a avea autorizație de vânătoare, asupra unei căprioare, suprimându-i viaţa. Mai mult decât atât, pădurarul a tranșat carnea vânatului și a transportat-o cu autoturismul, fiind depistat în flagrant de organele de poliţie pe DN2D. Explicația inculpatului, dat fiind că în mașina sa fusese găsită atât carnea cât și arma de vânătoare cu cartușe în încărcător, învelită într-o geacă tip camuflaj, a fost aceea că totul fusese o întâmplare, iar căprioara de fapt era deja rănită.

Astfel, în timpul anchetei pădurarul a încercat să convingă că în ziua respectivă fusese la un amic pentru a-l ajuta să curețe arma de vânătoare, iar după ce prietenul său a fost nevoit să plece, la scurt timp a fost sunat de către mama sa, care i-a spus că vaca urmează să fete și să vină să o ajute, motiv pentru care a plecat cu autoturismul personal către locuința acesteia din Greșu, luând cu el arma de vânătoare aparținând prietenului său, împreună cu câteva cartușe, ce se aflau în încărcătorul armei. Pe drum, a explicat inculpatul, a observat 3 căprioare, dintre care una părea rănită, așa că a oprit autoturismul și s-a deplasat pe jos către acestea, două dintre ele au fugit, iar cea de-a treia se deplasa mai greu. Abia atunci s-a întors la autoturism, a luat arma de vânătoare și a împușcat căprioara, după care a mers într-o zonă mai ascunsă și a tranșat-o cu un cuțit.

Cu toate aceste explicații, instanța a reținut că inculpatul, fiind pădurar, cunoaştea reglementările legale în domeniu, astfel că s-a dispus condamnarea la „1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de uzul de armă fără drept, 9 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de braconaj cinegetic, 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de transportul vânatului dobândit în condiţiile art. 42 sau găsit împuşcat ori tranşat în teren, comercializarea, naturalizarea şi orice operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acesta, dobândite fără respectarea condiţiilor legii, (…)

contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse de 2 ani şi 3 luni închisoare (respectiv 9 luni închisoare), urmând ca inculpatul (…) să execute în total o pedeapsă de 1 an şi 9 luni închisoare. (…) suspendă sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, (…) pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria comunei Tulnici sau Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril Tulnici (entitatea şi tipul de activitate va fi decis de către consilierul de probaţiune).

(…) admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Asociaţia de Vânătoare (…) şi obligă pe inculpatul (…) la plata sumei de 2.000 de euro, cu titlu de daune materiale, către partea civilă Asociaţia de Vânătoare (…). (…) dispune confiscarea specială a autoturismului marca (…), ce aparţine inculpatului şi se află în custodia acestuia la domiciliul său. Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa nr. 170/P/2022 din data de 03.05.2022 şi menţinută prin ordonanţa nr. 170/P/2022 din data de 24.10.2022, ambele ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani, asupra autoturismului marca (…) ce aparţine inculpatului. (…) dispune restituirea către inculpatul (…) a gecii din material textil, ce se află în camera de corpuri delicte a IPJ Vrancea conform dovezii (…) obligă pe inculpat la plata sumei de 2.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 2.000 de lei cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”.

Sursa foto: https://www.freepik.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?