Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

FOTO: 20 de amenzi după controalele din centrele sociale; un pavilion al „centrului fantomă” de la Vârteșcoiu se va redeschide

Un pavilion din cadrul centrului social pentru persoane cu dizabilități de la Vârteșcoiu rămâne singurul închis până la remedierea deficiențelor. Condițiile de acolo erau inumane, aceasta este concluzia trasă în urma controalelor efectuate în toate centrele sociale din județul Vrancea și prezentată vineri de prefectul Nicușor Halici în cadrul unei conferințe de presă. Au fost verificate 51 de centre care erau înregistrate la nivelul județului, în total fiind dispuse 150 de dispoziții de remediere a deficiențelor. Totodată, au fost aplicate 167 de sancțiuni – 147 avertismente și 20 de amenzi în valoare de 136 de mii de lei.

În ceea ce privește celelalte 4 centre identificate, acele „azile fantomă” cum le spun eu, care nu au avut niciun aviz, nicio autorizație, nu erau cunoscute instituțiilor statului din județul Vrancea, au de efectuat mai multe remedieri. La centrul social de la Vârteșcoiu s-a dispus sigilarea celor două clădiri în care au fost cazate cele 42 de persoane aflate în diferite riscuri și stadii ale unor boli și care au fost relocați la Spitalul Județean de Urgență”, a explicat prefectul Nicușor Halici. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ținut să precizeze că în centrul de la Vârteșcoiu „este vorba de condiții total inumane în primul pavilion”. Duminică însă, după doar câteva zile, o nouă vizită a prefectului județului în centrul respectiv a dezvăluit o situație mult mai bună.

17 seniori vor fi readuși în centrul de la Vârteșcoiu

În primul pavilion, acel pavilion care sub nicio formă nu putea fi menținut deschis, lucrările vor mai dura. Al doilea pavilion, în noaptea asta (n.r. – duminică noaptea) speră să îl termine”, a punctat prefectul, prezent în teren. Și, din ce se putea observa în imagini, se zugrăvea și se lucra la înlocuirea pardoselilor, efectuându-se și lucrări de igienizare și înlăturare a mucegaiului. Însă, din ce a subliniat Nicușor Halici, seniorii nu vor fi cazați în acest pavilion până nu va fi totul în regulă și conform standardelor.

Prefectul a mai punctat că bătrânii care erau cazați aici, în condiții improprii, au fost duși la spital de „instituții ale statului, adică Salvarea și SMURD-ul. Am chemat un medic coordonator și un psiholog, care a evaluat fiecare pacient și a dispus măsurile și, mai ales, maniera în care să fie duși la spital. Deci în niciun caz nu au fost transportați într-un mod necorespunzător, care să le pună și mai mult în pericol sănătatea. Vineri seara am fost din nou la ei, iar starea lor era deja mult mai bună. Pentru că, dincolo de condițiile de rezidență și de alimentația corespunzătoare pe care au avut-o, în aceste zile au avut parte de tratament și de investigații amănunțite, inclusiv evaluări care au dus și la modificările schemelor de tratament”, a explicat Nicușor Halici.

În ceea ce privește cel de-al doilea pavilion pe care prefectul Halici l-a vizitat din nou duminică după-amiază, acesta a remarcat că „s-a muncit mult zilele astea”, astfel că lucrurile sunt în regulă și 17 seniori s-ar putea întoarce în centru. „Noi am discutat cu instituțiile responsabile, iar decizia este de autorizare provizorie, cu obligația de a depune documentația și toate eforturile pentru a îndeplini condițiile necesare, iar în termen de două luni maxim să fie autorizate complet. Verificările vor fi realizate săptămânal, în toate centrele, fie că sunt private sau ale statului, până când măsurile dispuse vor fi duse la îndeplinire. Dar oricum, va fi o monitorizare lunară.

Am văzut o grijă și o reacție normală, cu privire la seniorii noștri. Avem o obligație – nu doar morală, ci și etică, în fața Lui Dumnezeu și a lor, pentru că ei au construit ceea ce avem. Și suntem obligați să le întoarcem măcar o mică parte din ceea ce au făcut. Iar noi suntem în permanență la datorie și vom fi la datorie în continuare. Statul nu trebuie doar să verifice, ci să vină și cu măsuri sau anumite ajutoare pentru a putea facilita funcționarea unor astfel de centre, dar mai ales pentru a înființa mai multe centre, ca să nu mai avem situații în care bătrânii – părinții, bunicii noștri, să fie nevoiți să le îndure.

Probabil că mâine (n.r. – astăzi), medicii vor decide care dintre seniori vor putea reveni. Iar mâine (n.r. – astăzi), dacă vor termina, așa cum și-au asumat, echipele de construcții și curățenie, putem să îi aducem pe 17 dintre ei. Dar decizia va fi a medicilor. Dincolo vom avea 13 sau 14 paturi, în pavilionul cel mai afectat, unde lucrările mai durează în jur de o săptămână. Mulțumesc pentru interesul acordat și pentru critici, atunci când au fost constructive. E important să venim cu soluții, deși este puțin mai greu, dar aș vrea să fim puțin mai constructivi”, a transmis prefectul

Vă reamintim că la nivelul județului Vrancea au fost descoperite patru centre sociale în care se află 80 de rezidenți care nu sunt autorizate de nicio instituție a statului. Azile fantomă, după cum le-a numit prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici. Centrele ilegale funcționau unul la Vârteșcoiu, unde situația este critică motiv pentru care a fost închis, și trei la Gugești, condițiile din acestea fiind „bune spre foarte bune”, după cum a declarat prefectul Nicușor Halici. De reținut că au fost deschise dosare penale pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și la Legea 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?