Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Verificări la centrele rezidențiale din Vrancea; prefectul Halici: „Toleranță zero faţă de orice derapaj de la normalitate!”

Patru echipe mixte vor începe, în această dimineață, verificări la cele 49 de centre rezidențiale din Vrancea. Prefectul Nicușor Halici a anunțat, ieri, că aceste verificări vizează centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor, în urma unei întâlniri care a avut loc la sediul Prefecturii județului Vrancea cu șefii instituțiilor deconcentrate. Prefectul a arătat că majoritatea acestor centre sunt finanțate de la bugetul de stat și au mai fost verificate, atât anul acesta, dar și în anii anteriori. La verificările anterioare au fost constatate doar deficiențe minore, pentru care s-au dispus sancțiuni, s-au dat termene de remediere însă fără să fie nevoie de relocarea rezidenților.

Prefectul Nicușor Halici a mai subliniat că, dacă la aceste verificări vor fi constatate probleme grave, nu va ezita să dispună închiderea centrelor și relocarea rezidenților în alte spații. Cele patru echipe mixte care vor face verificări vor fi formate din reprezentanți de la șapte instituții, respectiv Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vrancea, Direcția de Sănătate Publică Vrancea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea și Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Vrancea.

Instituția Prefectului – Județul Vrancea a transmis, în urma întâlnirii de ieri, un comunicat în care se arată că va fi „Toleranță zero faţă de orice derapaj de la normalitate!”:

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a emis, duminică, un ordin de prefect în baza căruia echipe mixte de control formate din reprezentanţi de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Vrancea, sub coordonarea prefectului, vor controla timp de o săptămână activitatea centrelor pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile.

Viaţa a fost deja nedreaptă faţă de mulţi dintre tinerii, vârstnicii şi persoanele cu dizabilităţi! De aceea, nu putem permite nimănui să profite de neputinţele şi de necazurile acestor oameni! Având în vedere situaţiile intolerabile care au fost identificate în centrele rezidenţiale din judeţul Ilfov, în urma deciziei primului ministru al României ca în termen de şapte zile să fie făcute verificări interinstituţionale la toate centrele rezidenţiale care asigură servicii persoanelor vulnerabile, fie că vorbim de centre pentru bătrâni, copii instituţionalizaţi sau persoane cu dizabilităţi, ministrul de Interne a emis un ordin de constituire a echipelor interinstituționale mixte pentru verificarea tuturor centrelor rezidenţiale de la nivelul fiecărui județ. În aceste condiţii, am convocat astăzi (n.r. – ieri) cele şapte instituţii responsabile, respectiv AJPIS Vrancea, ITM Vrancea, DSP Vrancea, DSVSA, IPJ Vrancea, ISU Vrancea, OPC Vrancea, care vor desemna reprezentanţi ce vor forma patru echipe mixte de control. De mâine, de la ora 08.00, echipele interinstituţionale formate din opt funcţionari vor fi pe teren pentru a controla activitatea acestor centre rezidenţiale din toate punctele de vedere. Am emis deja un ordin de prefect în acest sens”, a declarat prefectul Nicuşor Halici.

Zilnic, rezultatele controalelor vor fi centralizate şi transmise mai departe către Ministerul Afacerilor Interne, iar acolo unde vor fi întâlnite situaţii neconforme, se poate merge până la închiderea centrelor.

În baza acestor verificări, vor fi întocmite zilnic procese verbale de constatare şi acolo unde vor fi găsite nereguli, se vor aplica sancţiuni. În cazul în care vor fi identificate centre rezidenţiale care nu pot asigura minimul condiţiilor necesare şi normale mileniului în care trăim, minimul de servicii pentru persoanele vulnerabile, voi dispune, pe lângă închiderea imediată a centrului respectiv, relocarea rezidenţilor la instituţii similare sau către un ONG. Îmi doresc să nu avem situaţii care să impună măsuri extreme. Zilnic, în funcţie de dinamică, vom lua decizii aplicate pentru fiecare centru în parte, urmând ca în fiecare zi să facem o centralizare a tuturor constatărilor pe care o vom înainta şi către Ministerul Afacerilor Interne. Voi fi personal în fiecare centru, să verific îndeplinirea măcar a condiţiilor minimale ce sunt oferite în astfel de stabilimente, fie de către operatori privaţi, fie de către instituţii publice ale statului”, a precizat prefectul Nicuşor Halici.

La nivelul judeţului Vrancea vor fi controlate 49 de centre pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi, majoritatea dintre acestea fiind finanţate de către stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?