Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

GALERIE FOTO: „Zilele Municipiului Focșani”, patru zile de sărbătoare pentru focșăneni

Ultimele evenimente aseară, în cadrul „Zilelor Municipiului Focșani”, după patru zile de distracție, voie bună dar și conferințe dedicate istoriei Municipiului Focșani. Manifestările au debutat vineri cu o conferință despre istoria Focșaniului în care au fost prezentate documente inedite despre viața focșănenilor de acum două sute de ani. Documentele aflate în Arhivele Naționale de la Iași au fost prezentate de cercetătorii dr. Suzana-Iuliana Bodale și dr. Arcadie Bodale, specialiști în paleografie chirilică.

Au fost prezentate imagini cu primul catalog al școlii publice construite în Focșanii Moldovei în 1832, care inițial avea doar opt elevi. Cei doi cercetători au vorbit și despre patimile focșănenilor de acum două sute de ani care trebuiau să suporte abuzurile comise atât de soldații armatelor de ocupație. Manifestările au continuat cu premierea elevilor din cadrul unităților școlare focșănene, care au obținut rezultate deosebite în anul școlar 2022-2023. Pentru toată munca lor, primarul Cristi Valentin Misăilă a premiat 246 elevi și 105 cadre didactice care i-au pregătit pe elevi.

Fiecare elev a fost premiat o singură dată, pentru premiul cel mai mare obținut. La concursurile școlare, premiul I a fost de 300 lei, premiul II de 250 lei, iar premiul III de 200 lei. Pentru mențiune s-au acordat 150 lei. La olimpiadele școlare, premiul I a fost de 400 lei, premiul II de 350 lei iar premiul III de 300 lei. Pentru mențiune s-au acordat 250 lei. Fiecare cadru didactic a primit câte 150 lei.

Evenimentul a fost încununat de un recital cameral susținut de artiștii Diana Jipa – vioară și Ștefan Doniga – pian. Cei doi artiști au oferit publicului focșănean „Balada” lui Ciprian Porumbescu, compoziții semnate de maestrul Eugen Doga dar și alte lucrări pe care le-au prezentat în cel mai recent turneu al lor „Trei secole de muzică românească – de la Cantemir la contemporani”.

Happiness of Colours”, petrecere cu pudră colorată

Manifestările au continuat cu „Happiness of Colours”, o petrecere cu pudră colorată, ajunsă anul acesta la cea de-a doua ediție. Evenimentul a fost animat de MC Cornel Tarbuzan, de la Tarby Entertainment. După ora 20.00, pe scena din Piața Unirii a urcat trupa „Pacifica”, care a susținut spectacolul „Sunt un frate tânăr”, eveniment ce a readus în memoria publicului cântecele și poeziile interpretate de Florian „Moțu” Pitiș din perioada petrecută alături de faimosul grup Pasărea Colibri. Seara s-a încheiat cu „Popfolklorica” un concept muzical live-exploziv și divers, pus în scenă de OVI (voce, keys), Frații Cazanoi (țambal, flaut și instrumente de suflat tradiționale), renumitul pianist de jazz Sorin Zlat, alături de un band de excepție: Eugenia Nicolae (vocal), Marius Ciupitu „Ciupi” (drums), Sheby Joo (bass). „Popfolklorica” este o călătorie muzicală care îmbină muzica pop, jazz, vintage soul, blues & gospel, cu folclorul românesc autentic.

63 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, premiate de municipalitate

Sâmbătă, 63 cupluri care și-au jurat credință veșnică în urmă cu 50 de ani au fost premiate de către primarul Cristi Valentin Misăilă. „Le urăm urăm multă sănătate și le mulțumim pentru tot ceea ce au făcut pentru comunitatea noastră!”, a transmis edilul municipiului. Premierea cuplurilor de aur a avut loc într-o seară specială, dedicată tradițiilor românești, când focșănenii au petrecut alături de invitații Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”, Laura Lavric, Nicușor Iordan, Ionuț Sidău.

Ultima zi a manifestărilor dedicate „Zilelor Municipiului Focșani” a fost marcată cu un program special. În deschidere, de la ora 20.00, a avut loc concertul Dacika, o reinterpretare a filonului folcloric românesc, prin adaptarea sa la ritmurile şi formele de expresie modernă. De la ora 21.00, artiștii trupei Amor Flammis i-au surprins pe focșăneni cu un spectacol pirotehnic deosebit. Seara s-a încheiat cu un recital Dan Manciulea și Forțele de Muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?