Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Aspartamul ar putea fi inclus pe lista substanţelor posibil cancerigene

Unul dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat posibil cancerigen, luna viitoare, de către un important organism sanitar internaţional, transmite joi Reuters care citează două surse apropiate acestui demers.

Aspartamul, utilizat în produse precum băuturi dietetice sau în gume de mestecat, va fi declarat în iulie drept „substanţă posibil cancerigenă pentru oameni”, pentru prima dată, de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni după o întâlnire a experţilor externi ai grupului, are rolul de a evalua dacă există sau nu un pericol potenţial, pe baza tuturor dovezilor publicate. Nu sunt luate în calcul aspecte precum cantitatea pe care o persoană o poate consuma fără a se expune riscurilor. Această recomandare vine de la un alt comitet OMS de experţi în aditivi alimentari, cunoscut drept Comitetul de Experţi în Aditivi Alimentari (JECFA) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), alături de autorităţi naţionale de reglementare.

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC referitoare la alte substanţe au suscitat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au condus la procese şi au pus presiune pe producători să schimbe reţetele şi să apeleze la alternative. Acest lucru a suscitat critici potrivit cărora evaluările IARC pot stârni confuzie în rândul publicului. Şi JECFA analizează aspartamul în acest an. Întrunirea a început la sfârşitul lunii iunie, iar constatările urmează să fie anunţate în aceeaşi zi în care IARC îşi face publică decizia, la 14 iulie. (…)

Hotărârile IARC pot avea un impact imens. În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen”. Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme, precum Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a contestat decizia, companiile încă resimt efectele hotărârii. Bayer din Germania a pierdut în 2021 al treilea recurs împotriva verdictelor tribunalelor americane care au acordat despăgubiri clienţilor care au pus cancerele cu care au fost diagnosticaţi pe seama glifosatului.

Deciziile IARC au fost vizate, de asemenea, de critici, existând voci conform cărora agenţia a stârnit temeri inutile cu privire la substanţe sau situaţii greu de evitat – munca în ture de noapte sau consumul de carne roşie au fost incluse pe lista factorilor „probabil cauzatori de cancer”, iar utilizarea telefoanelor mobile a fost clasificată drept „posibil cauzatoare de cancer”, situaţie similară cu aspartamul. „IARC nu este un organism pentru siguranţa alimentară, iar analiza sa asupra aspartamului nu este exhaustivă din punct de vedere ştiinţific şi se bazează în mare parte pe cercetări discreditate”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretar general al Asociaţiei Internaţionale a Îndulcitorilor (ISA). Organismul, printre ai cărui membri se numără Mars Wrigley, o unitate Coca-Cola şi Cargill, potrivit Reuters, a declarat că are „îngrijorări serioase în privinţa evaluării IARC, care poate induce în eroare consumatorii”. (…)

Luna trecută, OMS a emis o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr ca metodă pentru controlul greutăţii corporale. Recomandările au provocat furori în industria alimentară, care argumentează că aceste substanţe por fi de ajutor consumatorilor care doresc să reducă cantitatea de zahăr consumat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?