Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Închisoare cu suspendare pentru tentativă de omor; condamnatul este trimis la școală sau la primărie pentru muncă în folosul comunității

De la prieteni de pahar care munceau împreună și împărțeau aceeași anexă pentru odihnă, doi zilieri angajați pe raza județului au ajuns dușmani, în urma unui conflict soldat cu rănirea gravă a unuia dintre ei. Cel de-al doilea a fost acuzat de tentativă de omor, reținut, iar apoi plasat în arest la domiciliu, în rechizitoriu reținându-se că în noaptea de 16/17 septembrie anul trecut, în jurul orelor 03.00 – 04.00, pe fondul consumului de alcool şi a unor discuţii contradictorii cu victima, l-a înjunghiat pe acesta o singură dată cu un cuţit în zona abdominală, în partea dreaptă, provocându-i leziuni care i-au pus în pericol viaţa și care au necesitat pentru vindecare un număr de 45-50 zile de îngrijiri medicale.

Variantele celor doi asupra a ceea ce se întâmplase au fost diferite, pe de o parte inculpatul relatând că inițial băuse împreună cu victima la un magazin alimentar, după care au continuat să bea și în anexa în care erau găzduiți, până când a dorit să se culce. Numai că, a povestit acesta, a avut ceva discuții cu partea vătămată, care l-a tot necăjit, până când s-a enervat, s-a ridicat din pat și a luat un cuţit de pe o masă, cu care l-a înjunghiat. Pentru că partea vătămată a început să sângereze, inculpatul i-a acordat primul ajutor, punându-i un pansament pe plagă pentru a opri sângerarea și i-a propus acestuia să sune la ambulanţă, însă amicul său l-a asigurat că e bine. Ambulanța a fost solicitată abia după câteva ore, tot de inculpat, care a sunat la 112 şi a mărturisit că, în urma unui conflict, l-a lovit cu cuţitul pe prietenul său.

Ulterior, la fața locului a ajuns și poliția, în fața cărora de asemenea inculpatul a mărturisit ceea ce făcuse. Pe de cealaltă parte, victima a relatat că totul se întâmplase după ce îi reproșase inculpatului că îl trezise din somn în momentul în care aprinsese televizorul. Și, după ce stinsese televizorul, inculpatul l-a lovit în spate cu un cuțit, apoi l-a amenințat că îi taie gâtul dacă iese afară să ceară ajutor și, chiar dacă i-a cerut să cheme o ambulanță pentru a primi îngrijiri medicale, prietenul său nu a vrut. Singurul element comun a fost acela că inculpatul a fost cel care a sunat la 112. Victima a ajuns în acea dimineață la spitalul din Panciu, apoi la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, a fost supus unei intervenţii chirurgicale, iar apoi a rămas internat aici pentru îngrijiri medicale de specialitate.

În timpul anchetei, partea vătămată a solicitat despăgubiri civile constând în 10.000 lei daune materiale – contravaloarea cheltuielilor efectuate pe perioada cât a fost în spital, din care circa 2.000 lei medicamente și alimentație. Din această sumă, instanța i-a acordat doar o parte: „Condamnă pe inculpatul (…) pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de omor, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Ţifeşti sau Şcoala Generală cu clasele I-VIII Ţifeşti. (…) menține măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 60 de zile, dar nu mai târziu de data rămânerii definitive a prezentei sentințe. (…) deduce din pedeapsa aplicată inculpatului (…) perioada reţinerii (17.08.2022) și a arestului la domiciliu (18.08.2022-la zi). (…) dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul (…) în vederea înscrierii în Sistemul Naţional de Date Genetice şi Judiciare.

Admite în parte pretențiile civile constând în daune morale solicitate de partea civilă (…). Obligă inculpatul (…) către partea civilă (…) la plata sumei de 2.000 lei cu titlu de daune materiale. Ia act că partea civilă (…) nu a solicitat daune morale. Respinge restul pretențiilor civile materiale solicitate de partea civilă (…) ca neîntemeiate (…) obligă inculpatul la plata despăgubirilor civile către părțile civile -unități spitalicești astfel: Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani la 15.478,51 lei, reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale acordate părții vătămate (…); Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea la 183,12 lei reprezentând cuantumul cheltuielilor ocazionate cu transportul părții vătămate, sume la care se adaugă dobânda legală aferentă până la achitarea integrală a debitelor. (…) obligă inculpatul la 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?