Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Șah – Competiția Ziua Independenței de Stat a României

La Sala Sporturilor „Alin Moldoveanu” din Focşani, cu şahiştii care fac pregătire la C.S.M. Focşani 2007 a fost organizată competiţia „Ziua Independenţei de Stat a României”. Tema organizării competiţiei a constituit-o rememorarea şi cinstirea faptelor eroice ale ostaşilor români din Războiul de Independenţă din 1877 – 1878. S-a jucat şah rapid, sistem elveţian, şapte runde, un singur turneu cu participarea a 30 de şahişti. Organizatorii competiţiei au fost C.S.M. Focşani 2007 şi Filiala Vrancea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cu sprijinul Direcţiei Judeţene de Sport Vrancea.

De mai mulţi ani competiţiile de şah din Vrancea sunt dedicate unor evenimente istorice sau unor zile de importanţă naţională deosebite (Ziua Naţională a României, Unirea Principatelor, Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Armatei, Ziua Eroilor, Ziua Imnului Naţional, Ziua Drapelului Naţional, Ziua Limbii Române, Ziua Culturii Române, Zilele Municipiului Focşani, Ziua Infanteriei, Ziua Europei etc.). Unele dintre ele au fost organizate în fiecare an, cele mai multe aproape în fiecare an sau odată la câţiva ani, iar altele mai rar.

Competiţia Ziua Independenţei de Stat a României, recent încheiată, este una dintre cele organizate în fiecare an, cu excepţia celui mai greu an din pandemie. La 9 mai 1877, ministrul afacerilor străine Mihail Kogălniceanu, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, a dat citire Proclamaţiei de Independenţă, votată de Adunarea Deputaţilor cu 79 de voturi pentru şi 2 abţineri. Tot pe 9 mai şi Senatul a adoptat aceeaşi moţiune. Între 1877 şi 1947 Ziua Independenţei a fost sărbătorită la 10 mai (ziua semnării documentului de către domnitorul Carol I), între 1948 şi 2021 a fost sărbătorită la 9 mai (ziua proclamării independenţei şi a adoptării legii), din 2022 este din nou sărbătorită la 10 mai, conform Legii 189 din 2021.

Acum, această zi poartă denumirea Ziua Independenţei Naţionale a României dar, fără a avea nimic împotriva titulaturii, la denumirea competiţiei am folosit expresia din proclamaţia de la 9 mai 1877. Pentru ca mai mulţi participanţi la această competiţie să poată primi diplome cu locurile I, al II-lea sau al III-lea, după întocmirea clasamentului general s-au stabilit 11 grupe de vârstă, din an în an de naştere, de la U16, U15 şi aşa mai departe până la U7 şi U6. Este un sistem de ierarhizare în care şahiştii mai mici pot fi încadraţi la grupe mai mari de vârstă dacă depăşesc la punctaj unul sau mai mulţi participanţi din grupa respectivă.

Posibilitatea acordării diplomelor mai multor participanţi se poate realiza numai când şahiştii de vârstă mai mică sunt mai numeroşi decât şahiştii de vârstă mai mare şi atunci când sunt mai multe categorii de vârstă. Conform acestui sistem, pentru aceleaşi locuri înscrise pe diplomă, valoarea (importanţa) este conformă grupei de vârstă, adică importanţa mai mare este dată de grupa de vârstă mai mare. Când numărul şahiştilor de vârstă mai mare este dominant, acest lucru nu se poate realiza deoarece un şahist, pentru premiere, poate fi inclus la o vârstă mai mare, dar includerea la o vârstă mai mică nu este permisă.

Prezentăm în ordine ocupanţii primelor nouă locuri ale clasamentului general cu locul specificat pe diplomă: Mustăţea Eduard-Ştefan (locul I la U16), Oţelea-Antonesi Mihai (locul I la U15), Draghiea Eduard (locul I la U14), Mălureanu Andrei (locul I la U13), Ailincuţei David-Constantin (locul I la U12), Moldoveanu Adrian-Bogdan (locul al II-lea la U16), Pavel Darius-Andrei (locul I la U11), Bocu David (locul al II-lea la U15) şi Bogdan Luca (locul I la U10).

Pentru a nu crea complexe celor de pe ultimele locuri, ne oprim aici cu ierarhizarea şi pe ceilalţi îi vom nominaliza în ordine alfabetică, specificând doar locul întâi de la fiecare dintre categoriile de vârstă nemenţionate mai sus: Banu David-Andrei, Bordiea Natan-Justinian, Bocu Mihail (locul I la U6), Cernica Tudor-Cristian, Costache Andrei, Costache Petru, Dămăceanu David-Mihai, Iacob Iustin, Ifimoaie Matei, Lisman Alexandru, Mihai Alexandru-Gabriel, Motoc Eric-Mihai, Nistoroiu Sofia, Olariu Darius-Andrei (locul I la U9) Olteanu Anais-Andra (locul I la fete), Robu Patrik-Andrei, Sandu Teodor-Florin, Sava Daniel (locul I la U7), Stănescu Rareş-Petru (locul I la U8), Stoica Antonio Michael şi Ştefan Eduard-Ionuţ.

Să-i remarcăm pe Mustăţea Eduard-Ştefan, care a câştigat detaşat cu şapte victorii din tot atâtea posibile, Ailincuţei David-Constantin, care deşi este junior U7 s-a clasat înaintea mai multor jucători mai mari, clasându-se pe locul al V-lea în clasamentul general (I la U12), Oţelea-Antonesi Mihai, Draghiea Eduard, Sava Daniel clasaţi şi ei deasupra a mai multor jucători mai mari. Nivelul tehnic  şi spectacular a fost la nivel ridicat, lupta pentru obţinerea victoriei a fost remarcabilă, nu au fost create probleme în respectarea regulilor de joc, nu a existat nicio reclamaţie.

La polul regretabil, fetele din nou au fost foarte puţine, deşi la pregătire vin de trei-patru ori mai multe, iar la câţiva şahişti mai mici respectarea liniştii mai lasă de dorit. Buna desfăşurare a competiţiei a fost realizată prin implicarea lui Mihai Strîmbu, Anton Soare şi Iulian Başturea. Următoarele două concursuri de şah vor avea loc la Adjud (Cupa Pionul Vrancea Adjud),  în perioada 12-14 mai pentru seniorii şi juniorii legitimaţi consacraţi (şah clasic) şi pe 13 mai pentru juniorii nelegitimaţi avansaţi şi legitimaţi neconsacraţi (şah rapid). Pe 20 mai la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny” va avea loc competiţia „Ziua Eroilor”.

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?