Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Lansare de carte la Focșani, în prezența unor foști ofițeri SRI. Dezvăluirile lui Virgil Măgureanu despre decembrie 1989

Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia” din Focșani a găzduit, joi, lansarea cărții „Ce s-a întâmplat de fapt. Un dialog despre perioada postdecembristă”. Volumul este realizat sub forma unui interviu între istoricul Lavinia Betea și primul director al SRI, Virgil Măgureanu. La eveniment au fost prezente peste o sută de persoane printre care foști colegi de la Muzeul Vrancei, dar și foști ofițeri din cadrul SRI. Alegerea Focșaniului nu a fost întâmplătoare, unul dintre capitolele cărții fiind dedicat perioadei în care Virgil Măgureanu a avut domiciliul forțat în orașul nostru, fiind detașat muzeograf la Muzeul Județean Vrancea.

Primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, le-a mulțumit focșănenilor prezenți în sală pentru că au răspuns invitației de a participa la acest eveniment. Este o bucurie pentru noi să fim gazdă astăzi, aici, în acest templul al culturii focșănene. În 1989 aveam doar 14 ani și nu realizam ceea ce se întâmplă. Și astăzi mă întreb: Ce s-a întâmplat?, a spus primarul Cristi Misăilă.

Despre cei doi autori ai cărții au vorbit, în deschiderea evenimentului, istoricul Horia Dumitrescu, fost coleg cu Virgil Măgureanu în perioada de la Muzeu și actualul director al Muzeului Vrancei, Valentin Muscă. A urmat prezentarea făcută de Lavinia Betea, care a amintit despre rolul pe care l-a jucat municipiul Focșani în cariera lui Virgil Măgureanu.

Fostul director al SRI și-a dedicat prezentarea perioadei petrecute la Focșani, oraș de care îl leagă multe amintiri și prietenii cu oameni care i-au fost alături în acel an. Însă Focșaniul de astăzi l-a surprins pe Virgil Măgureanu, impresionat de bijuteria care este Teatrul Municipal Focșani și de proiectele municipalității pentru dezvoltarea orașului. Am avut onoarea să constat că Focșaniul este pe mâini bune, că Focșaniul are o direcție către un viitor strălucit… Mă bucur că Focșaniul și-a găsit drumul său. Faptul că ne aflăm într-o clădire cu o rezonanță istorică atât de aparte este un semn bun, înseamnă că noi suntem, aici și în tot acest areal, cu adevărat acasă”, a spus Virgil Măgureanu.

Acesta a amintit de modul în care era supravegheat la Focșani, de radioul care nu mai funcționa după ce îl lăsa nesupravegheat în cameră dar și despre evenimentele din anii următori. El a mărturisit, în premieră, că știa cu trei luni înainte despre prăbușirea regimului Ceaușescu în decembrie 1989. „Știam, vă mărturisesc în premieră, că lucrurile se vor prăbuși în acel an. Știam și rolul pe care îl vor avea, din păcate mai mult din afară, decât dinăuntru, cei care vor termina regimul totalitar, regimul Ceaușescu în particular. În septembrie am știut că decembrie va fi actul final. Am cunoscut personal pe câțiva care au aflat tot în septembrie ce rol le va reveni. Unii dintre ei au avut un rol nefast după părerea mea, a spus Virgil Măgureanu.

În sală au fost prezenți și tineri, semn că aceștia sunt interesați de istoria recentă a țării noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?