Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

FOTO: „PRIER ŞAH“, ultimele două turnee

Competiţia „Prier Şah“ rezervată şahiştilor care fac pregătire la C.S.M. Focşani 2007 s-a încheiat sâmbătă 29 aprilie. Pentru primele trei turnee au fost anunţate rezultatele. Prezentăm rezultatele de la ultimele două turnee.

          Al patrulea turneu s-a desfăşurat în perioada 19 aprilie – 27 aprilie şi a aliniat la start şahiştii U12 şi cinci invitaţi dintre cei mai buni de la primele turnee darpe parcursul desfăşurării turneului, datorită frecvenţei mai bune a şahiştilor de vârstă mică şi a mai multor absenţe a şahiştilor de la vârsta pentru care a fost organizat turneul, numărul invitaţilor de la grupele mai mici de pregătire a crescut la şapte băieţi şi a fost inclusă şi câştigătoarea turneului de fete (Hagiu Nectaria). S-au jucat 17 runde, şah rapid, sistem Robin.

Pe primele locuri s-au clasat în ordine: Mălureanu Andrei, cu toate cele 17 partide câştigate, Mustăţea Eduard-Ştefan la egalitate cu Bocu David, departajaţi de victoria directă a lui Mustăţea, apoi Ailincuţei David-Constantin, Oţelea-Antonesi-Mihai, Hagiu Ştefanla egalitate de puncte cu Pavel Darius-Andrei, departajaţi de victoria directă a lui Hagiu, Mihai Alexandru-Gabrieletc. Au mai jucat, în ordine alfabetică: Banu David-Andrei,Costache Petru, Dămăceanu David-Mihai, Hagiu Dimitrie, Hagiu Nectaria, Lemnaru Ştefan, Motoc Eric-Mihai, Mocanu Vasile-Mateişi Robu Patrik-Andrei. Au mai jucatHagiu Maria şi Iacob Iustin dar rezultatele lor nu au fost luate în calcul deoarece au participat doar câte o zi în toată perioada şi ar fi avantajat pe unii în detrimentul altora.

La ultimul turneu, organizat sâmbătă 29 aprilie, s-a jucat şah blitz şi a fost rezervat şahiştilor avansaţi mai buni indiferent de vârstă şi care s-au mai pregătit ocazional la şahul blitz. Această categorie de şah a fost în ultimii ani abordată în concursuri ale şahiştilor seniori şi juniori consacraţi şi mult mai puţin cu şahiştii avansaţi în curs de consacrare. Fiind la începutul minivacanţei, prezenţa nu a fost tocmai cea dorită dar, poate în compensaţie, a surprins în mod plăcut faptul că majoritatea s-au acomodat fără probleme. Este adevărat, pentru început, ca trecerea la un alt timp de joc să nu fie prea puternic resimţită, timpul alocat a fost foarte aproape de graniţa cu şahul rapid, categorie în care s-a jucat în ultimii ani cel mai frecvent. Pe viitor se va coborî timpul la cel jucat la concursurile din ţară.

De asemenea, foarte curând cu juniorii mici vom desfăşura concursuri de şah clasic cu notarea partidelor. Am avut perioade când se puteau desfăşura concursuri cu notarea partidelor cu un număr modest de concurenţi de vârstă mică. Trecem acum printr-o perioadă când numărul acestora este ceva mai mare şi ar fi păcat să ratăm momentul.

Pe primele locuri la acest ultim turneu s-au clasat în ordine Mălureanu Andrei, Oţelea – Antonesi Mihai urmaţi cu acelaşi număr de puncte de nu mai puţin de patru jucători: Bocu David, Lemnaru Ştefan, Mustăţea Eduard-ŞtefanşiOlariu Darius-Andrei. Nu s-a apelat la criteriile de departajare şi toţi patru au fost declaraţi ocupanţi ai locului al treilea. Să remarcăm ascensiunea lui Mălureanu Andrei – câştigătorul ultimelor două turnee – şi Bocu David, constanţa în a se clasa pe locuri fruntaşe a mai multor şahişti de vârstă mică participanţi la turneele de vârstă mai mare decât vârsta lor, dintre care îl menţionăm doar pe Ailincuţei David-Constantin.

Toate turneele s-au desfăşurat la Sala Sporturilor „Alin Moldoveanu“ iar organizatorii şi arbitrii au fost Mihai Strîmbu – şeful secţiei de şah de la C.S.M. Focşani 2007 – şi Anton Soare – instructor. Următorul concurs de şah se va desfăşura la Focşani pe 7 mai şi va fi dedicat Zilei Independenţei de Stat a României.

În altă ordine de idei, să remarcăm preocupările pentru învăţarea şahului la câteva şcoli, dintre care remarcăm Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani. Felicităm conducerea, profesorii de educaţie fizică şi sport şi învăţătoarele pentru această decizie care conducela formarea şi dezvoltarea personalităţii umane a elevilor.

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?