Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Primăria Adjud vrea să scoată de pe străzi mașinile mai vechi de 15 ani

Primăria Municipiului Adjud continuă programul de scoatere de pe străzi a câteva mii de mașini care au vechime mai mare de 15 ani, unele dintre acestea nemaifiind folosite. În acest scop, municipalitatea a înscris Primăria Adjud în „Programul privind casarea autovehiculelor uzate” lansat de Administrația Fondului de Mediu (AFM) din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Ministerul a redeschis sesiunea de finanțare a ”Programului privind casarea autovehiculelor uzate” prin care persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligate să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.

MMAP a lansat ”Programul privind casarea autovehiculelor uzate”  anul trecut și apoi l-a întrerupt, noua formă a ghidului aducând modificări în ceea ce privește cuantumul contribuției autorităților locale: cuantumul contribuției UAT-urilor era, în forma veche a Ghidului, de 50% din valoarea stimulentului. În noul ghid, UAT-urile sunt obligate să achite o contribuție de doar 20%. Astfel, Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 67 din 20 aprilie 2023 este primul pas întreprins de administrația adjudeană în sensul încadrării în criteriile de eligibilate impuse de AFM UAT-urilor care doresc să se înscrie în program. (Textul integral al HCL 67/2023, aici – https://bit.ly/3p4j4Cj)

Etapele care trebuie parcurse de toți cei implicați până la obținerea finanțării de către persoanele fizice sunt următoarele: Înscrierea Primăriei Municipiului Adjud prin depunerea solicitării în urma aprobării documentației prin Hotărâre de Consiliu Local (HCL 67/20 aprilie 2023); AFM publică lista UAT-urilor eligibile în program; Încheierea contractelor de delegare între UAT-uri și AFM; Deschiderea sesiunii de înscriere pe pagina AFM – etapă dedicată exclusiv persoanelor fizice de pe raza UAT-urilor considerale eligibile de către AFM; Transmiterea solicitărilor de plată a cofinanțării de către AFM către UAT-urile eligibile; Derularea programului conform procedurilor interne adoptate de către UAT-uri (conform Regulamentului Programului); Monitorizarea proiectelor de către AFM. „Dat fiind faptul că programul a fost sistat inițial de către AFM și, prin redeschiderea acestuia, procedura de accesare a fost modificată, toate persoanele fizice care s-au înscris în program în etapa anterioară vor fi contactate de inspectorul superior din cadrul Compartimentului Protecția Mediului și Protecția Muncii în momentul deschiderii sesiunii de înscriere pe pagina AFM“, se arată într-o informare a Primăriei Adjud.

Proprietarii de mașini mai vechi de 15 ani trebuie să îndeplinească următoarele conndiții: să fie persoană fizică cu domiciliul/reședința pe raza teritorială a UAT Adjud; deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin 5 ani și se află în evidențele fiscale ale UAT Adjud; nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare; nu a obţinut şi nu este pe cale să obţină finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul Rabla Clasic sau prin Programul Rabla Plus, pentru același autovehicul uzat cu care participă în Program; nu este condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Și autovehiculul ce urmează să fie casat prin acest program trebuie să îndeplinească anumite condiții: este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT Adjud; are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară; conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație). De asemenea, beneficiarul stimulentului de casare se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Pamela Marie-pexels.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?