Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Credit de 50 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene din Focșani

Primăria Focșani vrea să contracteze un credit de 50 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor de reabilitare a unităților de învățământ din municipiul Focșani. Fără această finanțare suplimentară, municipalitatea nu va avea banii necesari pentru derularea proiectelor de investiții din Focșani, majoritatea cu fonduri nerambursabile.

Proiectul de hotărâre va fi discutat în ședința ordinară a Consiliului Local Focșani, care este programată pentru această săptămână. Primarul Cristi Misăilă arată că este nevoie de un împrumut cu o valoare maximă de 50 milioane lei pentru a asigura banii necesari realizării proiectelor de investiții finanțate cu fonduri europene nerambursabile care trebuie realizate în acest an.

Pentru aceste proiecte trebuie asigurată cofinanțarea și cheltuielile neeligibile, iar bugetul local nu dispune de resursele necesare. De exemplu, proiectul de reabilitare a Grădiniței 13 are o valoare totală de 8,8 milioane lei, din care se asigură doar 2,3 milioane lei din fonduri europene. Restul sumei trebuie asigurată din bugetul local. În total, proiectele pentru care se solicită finanțare au o valoare de 103,3 milioane lei, iar valoarea finanțării europene este de 57,7 milioane lei. În aceste condiții este nevoie de 45,2 milioane lei pentru realizarea acestor investiții.

În urma realizării analizelor economico-financiare care au avut ca obiect determinarea capacității de îndatorare a Municipiului Focșani, cu păstrarea echilibrului bugetar și cu asigurarea unui bun management al datoriei publice locale, a rezultat că autoritatea publică se poate împrumuta cu suma de 50 milioane lei, cu o durată de rambursare de maxim 15 ani. Din împrumutul care va fi contractat se vor asigura atât sumele necesare pentru cofinanțarea și/ sau prefinanțarea proiectelor de investiții care beneficiază de finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, cât și sumele necesare pentru realizarea altor proiecte de investiții prioritare care sunt prevăzute a fi realizate din bugetul local al Municipiului Focșani”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

Pe lista de proiecte care ar urma să fie finanțate din acest împrumut se află extindererea rețelei de distribuție a gazelor naturale în cartierul Mândrești, proiectele de reabilitare și modernizare a Grădiniței 13, Grădiniței 15, Grădiniței 10, Grădiniței 1, Creșei 1, clădirii internat a Liceului cu Program Sportiv, clădirea Liceului Tehnologic „G. G. Longinescu”, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, construcția Centrului multifuncțional din cartierul Bahne, reabilitarea și modernizarea locuințelor sociale din blocurile de pe str. Revoluției, proiectul de reabilitare și modernizare a Sălii Balada, proiectul resistematizarea infrastructurii de transport din Focșani.

Discuțiile despre acest împrumut nu sunt o noutate, primarul Cristi Misăilă arătând în mai multe rânduri că bugetul local este insuficient pentru a suporta toate investițiile pe care le are în derulare municipalitatea. Practic, dacă nu va fi aprobat acest împrumut, Primăria Focșani nu va putea finaliza proiectele europene sau cel de extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale din cartierul Mândrești.

Bugetul Focșaniului poate suporta un împrumut de 50 milioane lei

La acest moment, municipalitatea are în derulare mai multe împrumuturi contractate în anii anteriori, din care unele sunt rambursate aproape în totalitate. Cel mai vechi împrumut este cel din 2006, contractat la Dexia Bank, unde ultima rată de plată este noiembrie 2026. Calculele făcute de Direcția Economică a Primăriei arată că veniturile municipalității focșănene au crescut în ultimii ani și permit contractarea unui nou împrumut fără să pună în pericol activitatea municipalității. Nivelul maxim de îndatorare ar urma să fie atins în 2025, cu 15,35%, ceea ce reprezintă însă doar jumătate din nivelul maxim legal de îndatorare stabilit prin legislație. Ulterior, gradul de îndatorare va scădea până la 1% în 2038.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?