Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: O zi prin satele Vrancei, alături de Caravana 4×4 – „Dăruim de Paști‟

A devenit deja o tradiție pentru Caravana 4×4 Vrancea să împartă cadouri familiilor și bătrânilor nevoiași din județ, cu o săptămână înainte de Paști. În zorii zilei de sâmbătă, mașinile încărcate cu daruri au pornit spre Odobești, Vidra, Vizantea-Livezi, Vizantea Mănăstirească și Vrâncioaia. Alături de prietenii comunității 4×4 Vrancea am ajuns în casele bătrânilor ale căror probleme de sănătate au devenit de prea mulți ani o povară, și am stat de vorbă cu copii pe chipul cărora tristețea a făcut deja o obișnuință să-și facă apariția.

O bucurie care nu poate fi exprimată în cuvinte

Prima oprire a fost la Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din Odobești, acolo unde cei 32 de bunicuți i-au primit pe oaspeți cu zâmbetul pe buze și brațele larg deschise. Un bătrân nevăzător, nerăbdător să guste din bunătățile aduse de caravană, a decojit în grabă o portocală, a mirosit-o și a mâncat-o cu bucuria unui copil. De altfel, acești bătrâni pentru care o simplă atingere de mână înseamnă un gest de afecțiune au nevoie de noi toți în fiecare zi. „Prietenii Caravanei 4×4, coordonați de Marius Constantin, au venit și de acest Paști la bunicii noștri, motiv pentru care le mulțumim tuturor celor care pun mână de la mână pentru a face o bucurie de sărbători acestor oameni care se bucură și de vizită, și de daruri. Unii plâng de emoție… Toți își pun darurile la ei pe noptieră și seara mănâncă cu mare plăcere și cu multă recunoștință câte o ciocolată, câte o bomboană sau câte o portocală‟, a spus Laura Breană, șef centru. Acești bătrâni ai căror ani apasă pe umerii împovărați de boală cu o putere pe care, câteodată, nu o mai pot îndura, așteaptă ca pragul centrului să fie trecut de cât mai mulți oameni care vor să le asculte povestea. Așa că, atunci când timpul vă permite, pregătiți-vă emoțional și mergeți la Centrul pentru Persoane Vârstnice de la Odobești fie cu un gând bun, fie cu un mic cadou.

Cum timpul nu ne-a permis să mai zăbovim la Odobești, ne-am împărțit în trei echipe și am pornit spre Munții Vrancei. Pe drumul faptelor bune, caravana a făcut o oprire și la Centrul Social Vizantea-Livezi. Într-o sală de activități, viitorul (copiii) și trecutul (bătrânii) așteptau cuminiți Iepurașul încărcat cu daruri. Sub soarele blând de primăvară, povestea campaniei „Dăruim de Paști‟ a continuat cu vizitele la bătrânii pe care timpul parcă i-a uitat.

Într-o căsuță modestă de lut, am găsit o bătrânică ce se pieptăna ghemuită la gura sobei. Cu mâinile împreunate ca pentru o rugăciune, femeia spune că duce o viață grea, anii care i se adaugă la vârsta deja înaintată fiind mai mult un chin, decât o binecuvântare. „Pe 23 august fac 90 de ani!‟, spune bunica în timp de oftează. Îi lăsăm darurile, o îmbrățișăm și ne continuăm drumul.

O carte poate schimba un destin‟

Sunt sate pe ulițele cărora se plimbă tristețea… Sate în care bătrânii și copiii locuiesc în condiții greu de imaginat. După multe ore de muncă, soarele începe să intre în nori. Cu toate acestea, lumina zilei încă ne permite să observăm trei chipuri la o fereastră. Sunt două fetițe și un băiețel care-l așteaptă cuminți pe Iepurașul de Paști. În timp ce tristețea din ochii unei fetițe nu poate fi alungată nici măcar cu o jucărie, băiețelul râde zgomotos și chicotește la geam… e mult prea mic să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lui, iar viața, pentru el, abia de acum începe.

Sârme ticsite cu haine la uscat, noroi și pereți crăpați, celofan în loc de geamuri și o rază de speranță pentru viitor. Cam așa arată multe case din sate uitate parcă de lume din Vrancea. Frumusețea peisajelor, aerul curat de munte și liniștea pălesc parcă în fața sărăciei. Copiii s-au bucurat atât pentru darurile primite, cât și pentru cărțile pe care prietenii Comunității 4×4 Vrancea le-au colectat. „O carte poate schimba un destin‟, spune Marius Constantin. Cu speranța la mai bine și cu gândul că împreună putem șterge petele gri ale acestei lumi, ne continuăm drumul faptelor bune. Am vizitat zeci de familii, am văzut sute de oameni și am învățat o lecție, aceea a bunătății.

Indiferent de perioada anului, fiecare dintre noi poate aduce o rază de bucurie în viața cuiva. Haideți să încercăm să fim mai buni! Sărbători cu bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?