Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Salvaţi Copiii: Numărul copiilor care ar accepta un coleg de bancă de etnie romă a crescut la peste 60%

Numărul copiilor care ar accepta un coleg de clasă sau de bancă de etnie romă a crescut considerabil în ultimii 10 ani şi ajunge la peste 60%, relevă un comunicat de presă al Organizaţiei Salvaţi Copiii remis, joi, AGERPRES. „Cu toate că elevii de etnie romă încă se confruntă cu situaţii legate de discriminare şi segregare, procentul copiilor care ar fi de acord să aibă un coleg de clasă rom a crescut de la 48,7%, în 2013, la 61,8%, potrivit unei anchete sociologice reprezentative realizată de Organizaţia Salvaţi Copiii România, lansată în luna aprilie. Mai mult, copiii afirmă că nu ar avea nimic împotrivă să aibă un coleg de bancă de etnie romă, procent considerabil în creştere, în ultimii zece ani: de la 32,3% la 50,4%‟, precizează comunicatul de presă.

Salvaţi Copiii a subliniat că aceste rezultate se datorează programelor de integrare socio-educaţională, prin care organizaţia facilitează şi sprijină activ accesul egal la educaţie de calitate pentru copiii de etnie romă. „Sprijinim fetele şi femeile rome să se organizeze în grupuri de iniţiativă şi împreună să dezvolte acţiuni de mobilizare şi participare civică, de creştere a accesului la diferite tipuri de servicii, de conştientizare şi creştere a informării cu privire la drepturile omului, egalitate de şanse şi egalitate de gen, drepturi reproductive şi maternale, violenţă domestică.

Una din temele noastre este lipsa accesului la infrastructură, problemă care afectează în primul rând fetele şi femeile rome. Atunci când nu ai drumuri practicabile, femeile rome sunt cele care spală mai mult, cele care trebuie să care în braţe copiii până la şcoală sau la doctor, să care apă din cauză că locuinţele nu sunt racordate la reţeaua publică‟, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome „E-Romnja‟, Carmen Gheorghe.

Rezultatele anchetei Salvaţi Copiii România arată că schimbările pozitive de durată sunt cele care pornesc atât de la modele de integrare socială care urmăresc cu adevărat beneficiarul, cât şi de la comunitate. Faptul că elevii români au devenit mai toleranţi faţă de colegii de etnie romă este o achiziţie pozitivă, pe care trebuie să o consolidăm‟, a subliniat preşedintele executiv „Salvaţi Copiii‟ România, Gabriela Alexandrescu. (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?