Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Au făcut cunoscută Vrancea în țară și peste hotare: Ștefan Harabagiu și Mihai Bostan

Istoria zilei. Astăzi vă prezentăm doi vrânceni de renume care își sărbătoresc ziua de naștere, din generații diferite și care au excelat în două domenii deosebite, dar care au ceva în comun: au făcut cunoscută Vrancea în țară și peste hotare, datorită talentului și muncii lor.

ȘTEFAN HARABAGIU – Chipărușul din Nereju, numit „Fănică Doldor”, s-a născut pe 4 aprilie 1939 în satul Paltin, în familia Doldor, dar de la 3 ani a devenit membru al familiei mătușii sale, Harabagiu din Nereju. Aici a descoperit atmosfera din familia tradițională cu munca și sărbătorile ei. Prin joc și cânt a trecut prin toate fazele de socializare ale comunității, din leagăn până la mormânt, de la botez, la nuntă și mai ales la înmormântare – chipărușul fiind un joc ritual emblematic pentru Nereju, jocul prin care Ștefan Harabagiu va cunoaște consacrarea.

Șef al grupului de dans ritualic Chipărușul, dans mortuar, cu străvechi obârșii, Ștefan Harabagiu cântă și dansează de peste o jumătate de secol, cu talent și dăruire, afișând o molipsitoare mândrie a interpretării. Titlul Tezaur Uman Viu a fost acordat domnului Ștefan Harabagiu în anul 2020 la secțiunea ”Spiritualitate – dansator”, pentru păstrarea dansului tradițional din zona Nereju. Acest titlu onorific a fost acordat pe baza arhivei de înregistrări şi fotografii-document ale Centrului Cultural Vrancea, materiale care au susținut valoarea inestimabilă a maestrului Ștefan Harabagiu.

MIRCEA BOSTAN – este unul dintre cei mai buni specialiști ai pieței de energie din Europa. Economistul doctor Mircea Bostan, născut în Adjud la data de 4 aprilie 1986, are doctoratul în domeniu obținut la Universitatea Maastricht, Olanda. Un profesionist desăvârșit al domeniului, cu experiență acumulată la nivel internațional, împărtășește informațiile și abilitățile dobândite din poziția de director al unor programe de training dezvoltate în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, Comisia Europeană și Parlamentul European.

Este managerul Comitetului de Supraveghere a Pieței la Federația Europeană a Comercianților de Energie (EFET) și coordonator al programelor de formare și educație EFET. A lucrat anterior pentru Ministerul Afacerilor din România, Delegația Uniunii Europene în Statele Unite și în sectorul energetic din anul 2014. Este economist și politolog calificat și și-a terminat doctoratul în Politici Energetice Europene la Universitatea din Maastricht.

Sursa text și foto: Facebook/Consiliul Județean Vrancea

4 aprilie 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?