Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Fost primar din Tătăranu, condamnat cu suspendare

Sentință definitivă într-un dosar trimis în instanță în urmă cu mai bine de trei ani de procurorii anticorupție, în legătură cu anumite acuzații legate de obținerea fondurilor APIA, în perioada 2011 – 2014. La acel moment, în dosar erau mai mulți inculpați, inclusiv fostul primar al comunei Tătăranu, Nicolae Pavel, care era acuzat de complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, instigare la această infracțiune și fals intelectual în formă continuată. Totodată, inculpați în cauză au fost două persoane fizice și Asociația comunală a crescătorilor de taurine Tătăranu, toți acuzați de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În proces, APIA s-a constituit parte civilă, iar prima sentință, pe fond, a fost pronunțată în dosar în aprilie anul trecut, când unul dintre inculpați a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, cel de-al doilea la 2 ani cu suspendare, în vreme ce Asociația Comunală a Crescătorilor de Taurine Tătăranu – la pedeapsa de 250 zile amendă. La acel moment, fostul primar a fost găsit vinovat și condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare. A urmat apelul, moment în care instanța a constatat ca fiind prescrise o serie de infracțiuni. Cu toate acestea, instanța de apel a dispus condamnarea unuia dintre inculpați, dar și a fostului primar, pentru o infracțiune: „(…)Menţine pedeapsa principală de 2 ani închisoare, aplicată inculpatului Pavel Nicolae pentru instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta (…) Menţine şi dispoziţiile privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicate inculpatului Pavel Nicolae. 4. Reduce de la 2 ani închisoare, la 1 an şi 4 luni închisoare pedeapsa principală aplicată inculpatului (…) pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta (…) Menţine dispoziţiile privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. Reduce de la 4 ani, la 2 ani durata termenului de supraveghere stabilit cu privire la inculpatul (…)”.

Prin aceeași sentință, a fost admisă în parte acţiunea civilă de APIA, trei inculpații fiind obligați să achite 147.212,64 lei, plus dobânzi și penalități – pentru campania 2011, și182.124,43 lei, dobânzi și penalități – pentru campania 2012, în timp ce doi dintre inculpați la 195.150,92 lei, dobânzi și penalități – pentru campania 2013, și la 203.731,08 lei, dobânzi și penalități – pentru campania 2014, fiind totodată desființate și înscrisurile considerate false.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?