Falsul doctor italian, dat în urmărire de Poliţie; un judecător i-a revocat anul trecut controlul judiciar

0
527

Poliţia Română l-a dat în urmărire pe Matteo Politi, falsul medic italian condamnat definitiv miercuri de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani şi zece luni închisoare cu executare, pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune, dar şi pentru instigare mediată la fals intelectual şi participaţie improprie la fals intelectual.

Italianul a fost dat în urmărire, după ce acesta nu a fost găsit la domiciliu său din Sectorul 4 al Capitalei pentru a fi condus la penitenciar. „Împotriva celui în cauză, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.1523 din 15.03.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi instigare la fals intelectual”, se menţionează pe site-ul Poliţiei Române la rubrica „Persoane urmărite”. Matteo Politi nu avea nicio interdicţie de a părăsi ţara înainte de pronunţarea sentinţei.

Astfel, pe 10 august 2022, un magistrat de la Judecătoria Sectorului 1 i-a revocat măsura controlului judiciar, cu trei luni înainte ca acesta să fie condamnat în primă instanţă. Decizia judecătorului nu a fost contestată de procurori. Nici la Curtea de Apel Bucureşti împotriva italianului nu a fost impusă o măsură restrictivă. Magistraţii nu au ţinut cont de faptul că, după declanşarea anchetei de către procurori, Matteo Politi a încercat să fugă din România, însă a fost prins în februarie 2019, într-un tren aflat în vama Curtici. A fost arestat preventiv o perioadă (februarie – iunie 2019), după care a fost pus în libertate.

Italianul a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. „În perioada martie 2018 – 7.12.2018, inculpatul a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a nouăsprezece paciente, în cadrul unor clinici de pe raza municipiului Bucureşti. În perioada martie 2018 – 07.12.2018, inculpatul a indus în eroare nouă persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică şi de medic cu drept de practică pe teritoriul României, folosind un nume fals şi a efectuat asupra acestora acte specifice calităţii de chirurg plastician-estetician, obţinând astfel un folos patrimonial injust constând în sumele de bani achitate de paciente pentru actele medicale exercitate asupra acestora, în valoare de aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de euro”, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Procurorii mai spun că, în septembrie 2018, italianul a indus în eroare doi medici, prezentându-se sub un nume fals şi susţinând că, în scurt timp, va fi proprietarul unei clinici private cu sediul în Bucureşti, deşi cunoştea că nu exista posibilitatea reală de a face achiziţia în acel termen, deoarece nu avea resursele financiare în acest scop. Anchetatorii notează că Matteo Politi i-a determinat pe cei doi medici să încheie un contract de prestări servicii cu o societate comercială, al cărei administrator era, încasând suma de 13.896 lei, reprezentând chiria pentru trei luni de utilizare a unui cabinet din cadrul clinicii, cei doi medici neputând beneficia de spaţiul în cauză, întrucât nu li s-a permis accesul de către adevăratul proprietar.

Pe 19 martie 2018, Matteo Politi a determinat funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti să întreprindă demersurile necesare în vederea obţinerii dreptului de liberă practică, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician, şi să întocmească cu intenţie un certificat de înregistrare din data de 23.03.2018, prin care se certifica faptul că este înregistrat în evidenţele de personal ale DSPMB cu un număr de cod parafă, deşi el nu avea calitatea de medic şi, pe cale de consecinţă, nu îndeplinea nici condiţiile de liberă practică.

Procurorii mai spun că, la data de 22 martie 2018, Matteo Politi a determinat funcţionari din cadrul Ministerului Educaţiei – Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician, să întocmească, fără vinovăţie, un atestat în baza căruia diploma de absolvire a învăţământului superior, eliberată de Facultatea de Medicină – Universitatea din Priştina, este recunoscută ca diplomă de licenţă în domeniul sănătate, prin atestat recunoscându-se totodată studiile obţinute în străinătate, raportat la sistemul de educaţie din România, în scopul încadrării în muncă şi pentru înscrierea la cursuri de formare profesională, deşi inculpatul nu era medic şi nu urmase cursurile în medicină la facultatea în cauză, diploma fiind falsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here