Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Alegeri la Obștea Vidra-Tichiriș

Locuitorii din Vidra sunt chemați, duminică, la Adunarea generală extraordinară a Obștii de Moșneni a satelor Vidra – Tichiriș pentru a alege noua conducere a obștii. Alegerile sunt organizate la solicitarea unui grup de inițiativă, conform statutului Obștii care prevede că cel puțin o cincime din membrii obșteni pot convoca o adunare generală extraordinară. Conform anunțului publicat de grupul de inițiativă, locuitorii satelor Vidra și Căliman vor vota la sediul primăriei vechi din Vidra, oamenii din Scafari la fosta școală primară din sat, iar locuitorii din Tichiriș pot vot la școala primară din localitate. Alegerile se vor desfășura în intervalul 9.00 – 20.00. Buletinele de vot vor fi pentru funcțiile de președinte al Obștii, membrii Consiliului de Administrație al Obștii și membrii Comisiei de cenzori. Pe buletinele de vot pentru Consiliul de Administrație trebuie ștampilate cel mult patru nume, pentru cei patru membri. Conform anunțului, dacă duminică, 12 martie, nu va fi întrunit cvorumul de 50%+1 din numărul membrilor, procedura va fi reluată peste o săptămână, respectiv 19 martie, când cvorumul necesar va fi de 40%+1 din totalul membrilor obșteni.

Organizarea alegerilor pentru desemnarea noii conduceri a Obștii Vidra-Tichiriș era necesară deoarece precedentele alegeri, din 2020, nu au fost validate de instanța de judecată. Magistrații au arătat că sunt mai mult motive care susțin că alegerile din acel an nu pot fi considerate legale. Potrivit motivării instanței, nu au fost respectate condițiile de legalitate stipulate în statutul obștii. În primul rând, arată magistrații, au fost zile diferite în care au votat membrii obșteni din toate satele. Ori, au explicat magistrații, fiind vorba despre o adunare generală extraordinară unică pentru alegerea acelorași membri ai consiliului de administrație pentru toate satele componente ale obștii, nu se putea organiza această adunare în mod etapizat decât dacă acest lucru era prevăzut în statut. Astfel, adunarea trebuie să fie ținută în mod unitar în toate satele ce compun obștea, nu doar în acelea în care inițial nu s-a confirmat cvorumul. Adică trebuie să fie o singură adunare generală pentru toate satele ce compun obștea.

În al doilea rând, pentru ca o hotărâre a Adunării generale să fie validă, ea trebuie luată cu votul majorității membrilor obșteni prezenți la vot. Ceea ce nu s-a întâmplat la alegerile din 2020. Calculul făcut de magistrați arată că, dacă la vot au fost prezenți 385 persoane, subiectele de pe ordinea de zi trebuiau aprobate cu votul majorității, respectiv era nevoie de 194 voturi. Ori, niciunul dintre membrii Consiliului de administrație nu a obținut acest număr de voturi. Candidații au obținut doar 123, 105, 101 și 39 de voturi. Cu toate acestea, candidații au fost declarați admiși în Consiliul de Administrație. „Deci, hotărârea ce cuprinde alegerea fiecărui membru din consiliu a fost emisă deși nu a exprimat votul majorității, fiind în contradicție cu prevederile articolului 15 din statut”, se arată în motivarea magistraților la hotărârea prin care au respins validarea alegerilor din 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?