Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Primarii vrânceni, avertizați asupra riscului seismic la școlile vechi

Primarii localităților vrâncene au fost atenționați asupra clădirilor unităților școlare construite până în 1978 și la care nu a fost realizată nicio expertiză pentru a stabili dacă sunt sigure seismic pentru elevi. Discuțiile au avut loc, ieri, la Sala Balada din Focșani, unde a avut loc o întâlnire organizată de Instituția Prefectului cu primarii și secretarii localităților, pe mai multe teme de interes. Unul dintre subiecte a vizat obligațiile autorităților locale prevăzute de Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Astfel, fiecare autoritate locală a avut termen pentru a transmite un inventar al clădirilor unităților școlare construite înainte de 1978, a blocurilor de locuințe din domeniul public și privat al localităților.

Inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, Cristian Prescornițoiu a atras atenția primarilor că au obligația de a urmări comportamentul clădirilor, conform unui normativ din 1999; adică o supraveghere a clădirilor din patrimoniul localităților, acțiune care poate fi realizată fie de personalul propriu, fie de o firmă specializată. În acest context s-a menționat că sunt clădiri de unități școlare construite în anii ‘50-’70, în special în mediul rural, unde nu a fost realizată nicio expertiză asupra siguranței. Inventarul derulat la nivelul județului a arătat că sunt mai multe clădiri școlare cu risc seismic, precum Grădinița 1 de la Odobești, Grădinița de la Tulnici, de unde trebuie relocați copiii. De asemenea, Liceul „Eremia Grigorescu” de la Mărășești este încadrat în clasa 1 de risc seismic însă, în acest caz, unitatea școlară a intrat deja în consolidare și reabilitare în cadrul unui proiect derulat de primăria orașului.

Un alt subiect al ședinței de ieri a vizat atribuțiile ce le revin primăriilor pentru reducerea numărului de incendii generate de arderea de miriști, vegetație uscată, resturi vegetale, gunoaie, deșeuri şi a alte materiale combustibile. Prefectul Nicușor Halici a arătat că anul trecut a fost înregistrat un record al incendiilor de vegetație uscată, creșterea numărului de incendii fiind de 300% față de anul anterior. În acest context, a subliniat prefectul, ar trebui derulate campanii de prevenire astfel încât cetățenii să fie conștienți de riscuri arderii vegetației uscate.

Pe ordinea de zi a ședinței de ieri au mai fost informări privind demararea unor acțiuni de salubrizare a cursurilor de apă, întreținere șanțuri și rigole, precum și acțiuni de ecologizare a domeniului public, derularea campaniei de împădurire și reîmpădurire a unor suprafețe degradate, stadiul implementării programului POAD la nivelul județului, obligația obținerii avizului Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi al Statului Major General privind încadrarea obiectului concesiunii în infrastructura sistemului naţional de apărare, respectiv implicarea secretarilor generali ai unităților administrativ-teritoriale în activitatea comisiilor de verificare a dreptului de proprietate și acordarea despăgubirilor constituite în temeiul Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?