Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Ședință extraordinară astăzi pentru aprobarea depunerii proiectului „Campus profesional integrat, liceal și universitar județul Vrancea“

Consiliul Județean continuă demersurile pentru realizarea unui „Campus profesional integrat, liceal și universitar”, finanțat cu fonduri europene prin PNRR. CJ Vrancea se reunește azi în ședință extraordinară având pe ordinea de zi trei proiecte de hotărâre care vizează realizarea campusului universitar. Este vorba de aprobarea documentației tehnico-economice (faza Studiu de Fezabilitate) și a indicatorilor tehnico-economici, aprobarea acordului de parteneriat și aprobarea depunerii proiectului „Campus profesional integrat, liceal și universitar județul Vrancea“.

În ședința precedentă a fost aprobat proiectul de hotărâre privind „Aprobarea Temei de proiectare pentru obiectivul de investiții «Campus profesional integrat, liceal și universitar», județul Vrancea“. Valoarea finanțării europene poate fi de maxim 17,5 milioane euro. În prezentarea proiectului se arată că acest campus va asigura infrastructura școlară și universitară și va consta în spații de învățământ, spații de cazare, cantine, baze sportive, săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere, care vor deservi liceele și instituțiile de învățământ superior de stat, care vor fi situate în cadrul consorțiului de învățământ dual. Campusul care va fi construit la Focșani va avea o suprafață de peste două hectare.

În acest scop a fost înființat un consorțiu pentru învățământul dual la care au aderat Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea București, Colegiul Tehnic Edmond Nicolau” Focșani, Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Focșani, Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea” Focșani, Liceul ”Simion Mehedinți” Vidra, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Paco Prod Serv, Micromet, Simiz Fashion, Avicola Focșani. Cererea de finanțare pentru obținerea banilor europeni va fi depusă de Consorțiu, nu de Consiliul Județean. De altfel, Campusul profesional integrat va fi gestionat de Consorțiul de învățământ dual, cu sprijinul Ministerului Educației și al autorităților locale. Este o structură de parteneriat creată astfel încât să se asigure funcționarea campusului pe termen lung. În cadrul ședinței Consiliului Județean s-a precizat că urmează să fie adoptată încă o hotărâre în care să fie prezentate detaliile tehnice ale noii investiții. Cererea de finanțare va fi depusă în cadrul apelului Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual lansat de Ministerul Educației. „Prin acest Consorțiu de învățământ dual se vor crea premisele necesare pentru dezvoltarea unui cadru național și european de calitate pentru a-i pregăti pe cei care doresc să obțină o diplomă profesională universitară de tehnologie, dar se confruntă cu dificultăți de natură economică”, se arată în prezentarea proiectului.

Potrivit rapoartelor atașate proiectului de hotărâre adoptat de consilierii județeni, deși în Vrancea se înregistrează o scădere a populației școlare, se observă o creștere semnificativă a numărului de elevi înscriși în învățământul profesional. Ultimele date statistice arată o creștere cu 578 elevi, în anul 2019, comparativ cu anul 2015, respectiv un plus de 96%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?