Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Deputatul Laurențiu Marin: Lucrările de dragare de pe Canalul Bâstroe distrug Delta Dunării!

Deputatul Laurențiu Marin a declarat că Delta Dunării se află în mare pericol ca urmare a deciziei Ucrainei de a draga Canalul Bâstroe, până la 8-10 metri adâncime, pentru a face posibilă navigația navelor de mare capacitate. În acest mod, arată deputatul vrâncean, se modifică dramatic debitul și circulația apei, cu efecte fatale asupra biodiversității Deltei Dunării.

În Delta Dunării sunt întâlnite 30 de habitate protejate la nivel european, dintre care 8 sunt strict protejate, unele dintre acestea fiind întâlnite doar în România. „Partidul Social Democrat solicită autorităților ucrainene să reia colaborarea bilaterală onestă și să oprească imediat dragarea de mare adâncime pe Canalul Bâstroe! Așa cum știm cu toții, România s-a dovedit un vecin și partener onest. A primit milioane de refugiați ucraineni, le-a asigurat casă, masă, locuri de muncă pentru adulți și școală pentru copii. A facilitat exportul grânelor ucrainene, cu mari eforturi și costuri considerabile. A asigurat sprijin internațional și suport în toate modurile posibile pentru ca Ucraina să reziste în fața invaziei rusești. Ucraina a avut și va avea în România un aliat pe care se poate bizui! Și, tocmai de aceea, cu atât mai mult este datoare să protejeze această relație bilaterală și să stopeze acțiunea de adâncire a canalului Bâstroe, acțiune care poate distruge Delta Dunării!“, a precizat Laurențiu Marin.

Acesta a amintit și de faptul că PSD a cerut în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunţe asupra acţiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convenţiile şi acordurile internaţionale la care este parte. „PSD n-a avut și nu are nicio șovăială să apere Delta Dunării, bun inestimabil al întregii umanități. În acest context, îl felicit pe ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, care și-a făcut datoria și a lansat avertismentul necesar față de acțiunea unilaterală și abuzivă a Ucrainei, de dragare a canalului Bâstroe care poate duce efectiv la distrugerea Deltei Dunării, sit al patrimoniului natural universal. Solicit tuturor autorităților române să se manifeste cu convingere și fermitate pentru apărarea și protejarea patrimoniului de importanță universală al Deltei Dunării“, a încheiat deputatul Laurențiu Marin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?