Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Asistentă de la Spitalul Județean, acuzată de fals după decesul unei paciente; falsul s-a prescris, însă medicul implicat este judecat în continuare

Un medic și o asistentă medicală din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani sunt acuzați că au denaturat adevărul în ceea ce privește cauzele reale care au dus la decesul unei paciente, în urmă cu 6 ani. Dosarul a ajuns în instanță în decembrie 2020, iar la o distanță de doi ani, în noiembrie 2022, instanţa a admis o cerere formulată de asistenta medicală, respectiv disjungerea cauzei în ceea ce o privea. Asistenta medicală, acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, a fost astfel judecată separat, iar în final instanța a constatat că, în ceea ce o privește, fapta era deja prescrisă, astfel că s-a dispus „încetarea procesului penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale de către inculpata (…)”. Presupusul act fals, Foaia de Observaţie Clinică Generală (FOCG), nu a fost însă analizat, dat fiind că medicul este încă judecat, pentru ucidere din culpă, dar și pentru fals material în înscrisuri oficiale.

Potrivit acuzațiilor aduse prin rechizitoriu, doctorul nu ar fi respectat toate măsurile de prevedere pentru exercitarea profesiei de medic curant, în sensul că nu ar fi efectuat o anamneză corectă și completă pentru administrarea unui antibiotic la care pacienta avea alergie cunoscută. De aici, pacientei i-ar fi fost prescris acest tratament, administrat intravenos de asistenta medicală, pacienta suferind o insuficiență respiratorie acută, consecutivă șocului anafilactic, soldate cu decesul acesteia. Medicul mai este acuzat și că, după acest moment, cu sprijinul asistentei medicale, ar fi efectuat mai multe modificări şi adăugiri ale scrisului în Foaia de Observaţie Clinică Generală (FOCG) privind tratamentul medical și procedurile aplicate defunctei, în scopul denaturării adevărului și pentru a crea convingerea că a fost efectuată o testare intradermică a medicamentului. În timpul judecării procesului, familia victimei s-a constituit parte civilă cu 10.000 lei – daune materiale şi 10.000 lei – daune morale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?