Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

FOTO: Sportul vrâncean în 2022 – Vârfuri de performanță la disciplinele individuale!

Sportul vrâncean a avut – la disciplinele individuale – un 2022 cu câteva vârfuri de performanțe la nivel național care și-au găsit corespondențe pe plan internațional.

Gimnastica, sport cu genă foarte bună în Vrancea!

În gimnastică, sport cu genă foarte bună în Vrancea, excepționala Ana-Maria Bărbosu, la primul ei an de seniorat campioană a României, a avut prestații foarte bune la Campionatul European – locul 4 la sol și locul 7 la individul compus și s-a clasat a 20-a la individual compus la Campionatul Mondial. Au fost cele mai bune clasări internaționale ale unei sportive din Vrancea în anul trecut. Pentru că am început analiza cu gimnastica – inevitabil, așa au impus rezultatele, este de observat că la Lotul Național de junioare, la Centrul Olimpic de la Constanța s-a aflat talentata Raisa Chivu și că la Focșani există un grup de junioare care pot aduce în 2023, mari satisfacții profesorilor antrenori de la CSS Focșani, clubului și părinților care le susțin și le oferă condiții pentru performanță.

Pentru Ana-Maria Bărbosu, cea mai bună gimnastă a României în 2022, anul care a început are în calendar cupe mondiale, dar și Campionatul European din Antalia, Turcia, în aprilie și Campionatul Mondial de la Antwerp, din Belgia din 30 septembrie – 8 noiembrie. Va fi un an de noi provocări, dar și noi prilejuri pentru performanțe de vârf pentru eleva de la Focșani a profesorilor Daniela Trandafir și Cezar Stoica, acum la Lotul Olimpic de la Deva, ca și pentru junioara Raisa Chivu, eleva de la Focșani a profesorilor Doinița Vulcan și Dănuț Vulcan, de la 28 decembrie, la Centrul Național Olimpic de la Deva, în competițiile naționale și internaționale ale junioarelor.

Atletism – Claudia Prisecaru sau numele valorii!

Vârf de performanță a avut în 2022 și foarte valoroasa Claudia Prisecaru, multipla campioană de atletism a României care a obținut în anul trecut cel mai bun timp al său la 3000 metri obstacole, apropiat de baremul pentru Campionatul Mondial și s-a clasat a șasea la Campionatul European de senioare. A fost cea mai bună clasare reușită vreodată la nivel european de seniori de o atletă legitimată la un club din Vrancea. Anul 2023 va fi pentru Claudia al participării la Campionatul Mondial de la Budapesta și al pregătirii condițiilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Eleva de la CSM Focșani 2007 a profesorului Cristian Orza va avea liniștea de care are nevoie să se pregătească pentru marile obiective ale anului după ce conducerea clubului i-a prelungit contractul, scadent la finalul anului trecut. Și a eliminat, astfel, riscul ca Focșaniul să piardă cel mai bun produs al atletismului crescut aici din copilărie și rămas aici și la seniorat!

Atletismul a mai avut o serie de rezultate bune cu un grup de atlete și atleți de la CSM Focșani 2007, CSS Focșani și Clubul Elevilor Sportivi Adjud – antrenori – Marius Batog, Gabriel Alexandrescu, Camelia Petrea și Sorin Crăciun. Chiar dacă la CSS Focșani, spre exemplu, va fi o schimbare de generații după ce grupul de alergătoare campioane la ștafetă s-a destrămat, în mod firesc, după ce sportivele au terminat liceul, atletismul vrâncean are – la toate cluburile sale, rezerve pentru noi performanțe la nivel național.

Judo-ul continuă tradiția!

Judo-ul vrâncean părea a pierde din strălucire după plecarea la alte cluburi a lui valoroșilor Laris Borș și Alexandru Matei. A fost legitimat, însă, la CSM Focșani 2007 fostul campion mondial, cubanezul naturalizat Ashley Gonzales. În 2022, Gonzales și-a onorat renumele și a devenit campion al României și câștigător, la Cluj-Napoca, de Cupă Europeană. A mai avut clasări foarte bune – locurile 5, respectiv 7, la mari competiții mondiale la Abu Dhabi și Tokio. Însă alți sportivi – seniori sau juniori, băieți și fete, de la CSM Focșani 2007, CSS și LPS – antrenori Stănică Grosu și Marinel Palade, de la CSS Focșani – antrenor, Dumitru Sandu Zisu, CS Unirea – antrenori, Adrian Moldoveanu și Mugurel Popa, au adus județului titluri de campioni, medalii de argint și bronz la întreceri naționale și internaționale. Tot în 2022 a fost reînființată la Adjud o Secție de judo unde pregătește viitori campioni Cristian Ciupitu. Cea mai remarcabilă reușită în plan instituțional a reprezentat-o funcționarea la Focșani a Centrului Național Olimpic pentru juniori de care se ocupă profesorul Adrian Moldoveanu, ai cărui elevi/eleve reprezintă România în întreceri internaționale.

Tirul, promisiuni de noi performanțe!

Între sporturile individuale foarte bine aspectate în 2022 s-a aflat tirul, disciplina care a dat României un campion olimpic – vrânceanul Alin Moldoveanu. Profesorul Aurel Giurgea a adus la nivel de performeri băieți și fete care au obținut numeroase titluri de campioni și medalii de la juniori 3 la juniori 1. Dintre aceștia, în anul care a început și în cei ce vin poate urca la nivel de vârf un campion sau o campioană de referință în plan internațional!

Numele tenisului în Vrancea – Maria Ciubotaru!

Tenisul de câmp are pentru Vrancea numele Maria-Daciana Ciubotaru. Sportiva de la CSM Focșani 2007, cea mai bună jucătoare de tenis crescută aici, a avut un an trecut cu un progres fulminant în clasamentul ITF Juniors, cu turnee internaționale câștigate sau în care a urcat în faze superioare – semifinale, sferturi de finală. Și va avea un început de an 2023 cu participări la cele mai importante turnee ale acestei perioade. Va juca în Australia la Traralgon și la Melbourne, la Australian Open! An în care va avea participări nu doar la mari turnee de juniori, ci va evolua și în turnee de senioare în care poate da măsura marilor sale calități pentru tenis.

La băieți, tecuceanul Rareș Rugină de la Tenis Club Focșani, elevul profesorului Răzvan Bucuroiu, vicecampion național U 16, va avea, cred, un cuvânt important de spus în întrecerile juniorilor și în acest an.

Anul sportiv vrâncean 2022 a avut în disciplinele individuale un plus de calitate în performanțe care pot fi îmbunătățite în acest an!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?