Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Consiliul Județean continuă procedurile pentru reabilitarea a trei case memoriale

Consiliul Județean Vrancea va continua și anul acesta implementarea unor proiecte care vizează reabilitarea unor imobile. Pe această listă se află și trei case memoriale care vor fi reabilitate prin intermediul unor proiecte cu finanțare europeană. Este vorba de „Casa Duiliu Zamfirescu” din Vârteșcoiu, „Casa lui Moș Ion Roată“ din Câmpuri și Casa Memorială „Al. Vlahuță”, din satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni. „Administrația județeană are în derulare proiecte pentru a scoate la iveală patrimoniul. Vorbim de case memoriale, Casa lui Moș Ion Roată, Casa lui Duiliu Zamfirescu și Casa Memorială Alexandru Vlahuță. Sunt lucruri care te fac să te regăsești, care însuflețesc locul“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

„Casa Duiliu Zamfirescu” din Vârteșcoiu a fost declarată monument istoric, în urma demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. Declararea imobilului ca monument istoric a avut loc la câteva zile de la împlinirea a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a cunoscutului scriitor, academician și diplomat Duiliu Zamfirescu (1858-1922), născut în comuna Plăinești (azi Dumbrăveni) din județul Vrancea. Președintele Cătălin Toma a anunțat că imobilul situat în comuna Vârteșcoiu a fost clasat ca monument istoric  cu denumirea ”Casa Duiliu Zamfirescu” în categoria II – arhitectură, m – monument, grupa valorică ”B” (monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local), potrivit Ordinului Ministrului Culturii nr. 2957/06.06.2022. „Vom face toate demersurile necesare pentru restaurarea imobilului și introducerea acestuia în circuitul turistic, prin identificarea de surse de finanțare cu această destinație, în special accesarea de fonduri europene. Dorim să redăm acestei case valoarea de odinioară, astfel încât românii și nu numai să poată vizita Casa Memorială Duiliu Zamfirescu”, a declarat Cătălin Toma. Terenul și casa de la Faraoanele (Vârteșcoiu), loc în care Duiliu Zamfirescu a scris o mare parte din opera literară, au fost donate Consiliului Județean Vrancea de către moștenitorii scriitorului.

Consiliul Județean Vrancea continuă demersurile pentru consolidarea și restaurarea Casei Memoriale „Al. Vlahuță”, din satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni. În acest sens, Consiliul Județean a făcut demersuri pentru predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții (CNI) SA, a amplasamentului şi asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții „Consolidare și Restaurare Casa Memorială „Al. Vlahuță”, comuna Dumbrăveni, sat Dragosloveni”.

Casa memorială „Al. Vlahuță” este un monument istoric, iar în prezent, imobilul aparține Consiliului Județean Vrancea, fiind dat spre administrare către Muzeul Vrancei. Imobilul a fost construit în anul 1900 – din zidărie portantă cu închideri perimetrale din cărămidă. Aici și-a petrecut Alexandru Vlahută câțiva ani din viață, până în 1916, an în care, obligat de înaintarea frontului, se refugiază cu o parte din agoniseala de o viață la Bârlad. Casă memorială „Alexandru Vlahuță” a fost amenajată în anul 1958, cu prilejul sărbătoririi centenarului nașterii scriitorului. Este o clădire construită în stil românesc, cu etaj, având în trei părți perspectiva Podgoriei Cotești. Interiorul casei memoriale, reconstituit cu ajutorul obiectelor personale și a manuscriselor, redă atmosfera de lucru a scriitorului.

Alexandru Vlahuță a luat premiul Academiei Române cu lucrarea „România Pitorească”, iar banii obținuți ca premiu i-a folosit pentru a-și extinde conacul de la Dragosloveni. Aici, în conacul înconjurat de vie, și-a invitat cei mai buni prieteni din lumea literelor – pe Ion Luca Caragiale și pe Barbu Delavrancea.

Consiliul Județean Vrancea a aprobat în luna octombrie 2021, în ședință ordinară, preluarea imobilului monument istoric „Casa lui Moș Ion Roată”, din domeniul public al comunei Câmpuri în domeniul public al Județului Vrancea și declararea acestuia ca fiind bun de uz și de interes public județean. De asemenea, imobilul amintit a fost inclus în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al Județului Vrancea, în vederea atestării. Ulterior, imobilul a fost dat în administrarea Muzeului Vrancei, cu denumirea monument istoric „Casa lui Moș Ion Roată”. Practic, este vorba de dorința autorității județene de a valorifica patrimoniul cultural al Județului Vrancea și totodată de importanța pe care a reprezentat-o omul Ion Roată pentru istoria județului Vrancea, lucru apreciat și de personalitățile politice ale vremii de atunci, prin decorarea acestuia de către Mihail Kogălniceanu, ministru de externe, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, împreună cu brevetul însoțitor semnat de Domnitorul Carol I „ca o răsplată a contribuției pe care înțeleptul țăran din Câmpurile a avut-o la înfăptuirea Principatelor Unite”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?