Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Interviu EXCLUSIV cu handbalistul Valentin Neagu: ”Să merg pe urmele tatălui meu și să joc pentru România este o onoare!”

  • Valeriu Neagu este proaspăt internațional de seniori al României și fiul fostului mare handbalist focșănean Costică Neagu

Naționala de handbal seniori a României va participa în zilele de 28 și 29 decembrie la Trofeul Carpați, competiție cu veche tradiție și care va avea loc la Oradea. Alături de echipa țării noastre vor juca cele ale Egiptului, Algeriei, ambele calificate la Campionatul Mondial din ianuarie 2021, și formația Sloveniei. Va fi un turneu foarte puternic, cu siguranță, mai mult decât util pentru Naționala României care încearcă revenirea între formațiile de primă linie ale handbalului European și mondial. Antrenorul Xavier Pasqual a convocat pentru pregătire și participare la Trofeul Carpați și pe Tiberiu Popovici de la CSM Focșani 2007 și pe Ștefan Valentin Neagu, de la Wolfe Wurzburg, din Germania.

Tiberiu Popovici este vechi component al grupării focșănene, pentru care a fost și este jucător de bază în defensivă. Ștefan Valentin Neagu este puțin – sau foarte puțin cunoscut publicului de handbal focșănean. Dar este legat de Focșani pentru că este fiul celui mai valoros jucător pe care l-a dat handbalul focșănean. Costică Neagu, tatăl noului internațional de seniori al României, a fost format la școala LPS, de profesorul și antrenorul Lucian Tucan, a evoluat apoi la Dinamo București și Universitatea Craiova cu care a câștigat două titluri de campion național, a jucat de peste o sută de ori în Naționala de seniori cu care a câștigat ultima medalie a României la un Campionat Mondial de handbal, bronz în 1990, în Cehoslovacia.

Tânărul handbalist Neagu, Valentin, născut în Germania, unde a învățat handbalul avându-l ca prim și decisiv profesor pe tatăl său, are spre ce să aspire. Are modelul acasă! Dar are propriul drum, pe care și-l urmează cu professionalism. Dacă nu era așa, nu-l remarca și nu-l convoca celebrul antrenor al Naționalei României.

Ce spune Valentin Neagu despre a fi internațional al României!

L-am rugat pe Valentin Neagu – și a răspuns cu amabilitate rugăminții – să-mi rezume ce înseamnă pentru el covocarea la seniori, după ce jucase pentru România și la juniori U 18. ”Ce să zic…Da am fost la naționala de juniori în 2018 la Campionatul European. Pot să spun că și atunci a fost o mare plăcere să fiu convocat și să joc pentru România. Cum ați zis și dumneavoastră, tatăl meu este un sportiv (handbalist) cunoscut în Focșani și, probabil, a fost chiar cel mai bun din toate timpurile. Eu de mic am fost pasionat de sportul ăsta nebun. Tatăl meu a văzut repede talentul în mine și m-a dus, m-a susținut și mi-a arătat multe ca să evoluez și să ajung cât mai departe în handbal! Pentru asta îi mulțumesc enorm de mult! Să am un tată care a fost handbalist și care a avut succes mare înseamnă enorm de mult pentru mine! Dar nu numai tatăl meu mă susține. Și mama și fratele meu, toată familia și neamurile sunt alături de mine! Convocarea de la selecționerul Xavi Pasqual pentru Trofeul Carpați îmi arată că evoluez în direcția corectă și îmi dă mai multă putere să mă arăt și internațional! Să fiu pe urmele tatălui meu și să joc pentru România este câteodată ceva de necrezut! E o onoare! Mă bucur enorm de mult și abia aștept să îi cunosc pe băieți și să joc cu ei pentru România. Și normal că sper să nu fie ultima convocare la Națională!”

L-am întrebat pe Vale – așa cum îi spun prietenii – dacă se gândește să joace vreodată pentru echipa Focșaniului, așa cum a făcut-o, la juniori, tatăl său. Răspunsul a lăsat deschisă o asemenea posibilitate: ”Deocamdată nu pot să zic cum o să fie în viitor, dacă o să joc vreodată în România sau chiar pentru Focșani, dar nu o să zic niciodată nu! Văd meciurile și performanțele Focsaniului. La TV sau chiar live când sunt în România. În fiecare an, vara, suntem cu familia la neamuri în Focșani. Nu există nici atunci “pauza de handbal”. Deci nu zic nu dacă ar fi vreodată șansa să joc pentru Focșani!”.

I-am urat succes lui Valentin Neagu. Un succes cel puțin tot atât de important ca al celui mai mare handbalist dat de Focșani, Costică Neagu, excelenta extremă stânga a României din anii 809-90 ai secolului trecut.

PS. Din ce știu, Valentin Neagu nu a făcut școală în România. Era de așteptat să aibă oarecari dificultăți de exprimare în limba natală. Am avut surpriza foarte plăcută să răspundă cu vorbire prospătă, scriere curată, construcție fără cusur a textului. Ca urmare, nu a fost nevoie să modific aproape nimic din ceea ce el a scris. Felicitări părinților care l-au crecut în acest fel!

Foto: Main Post, facebook Valentin Neagu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?