Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

VIDEO și GALERIE FOTO: Focșănenii s-au bucurat, la finele săptămânii, de colinde, datini și obiceiuri de iarnă

Ansambluri folclorice din România și Republica Moldova au participat, sâmbătă, la Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de iarnă organizat la Sala Balada. Evenimentul a fost precedat de o paradă a artiștilor populari în Piața Unirii din Focșani. Evenimentul este organizat, anual, în luna decembrie, de Centrul Cultural Vrancea, sub egida Consiliului Județean Vrancea, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”, instituție din subordinea CL și Primăriei Focșani. Festivalul este înscris în programul acțiunilor cultural-artistice având ca principal obiectiv cunoașterea și valorificarea patrimoniului de datini și obiceiuri păstrate în timp și practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

Conform organizatorilor, pe scenă au concurat ansambluri de colindători, plugari, sorcove, capre, mascaţi, urși, căiuți, din județele: Argeș, Bacău, Botoșani, Maramureș, Neamț, Suceava, Vrancea și Raionul Dubăsari – Republica Moldova. Premiile acordate de Centrul Cultural Vrancea pentru cele mai frumoase ansambluri, care promovează obiceiurile, dansurile, colindele și costumațiile din perioada Crăciunului și a Anului Nou, sunt: Trofeul Festivalului – 7.000 lei; Premiul I – 5.000 lei; Premiul II – 4.000 lei;

Premiul III – 3.000 lei; 6 premii – pentru promovarea datinilor şi a obiceiurilor tradiţionale de iarnă – 2.000 lei. Festivalul a avut ca invitat special pe îndrăgitul solist Grigore Gherman, din Cernăuți.

Artiștii Ansamblului folcloric ”Cociereanca”, din satul Cocieri, din stânga Nistrului, au colindat vineri dimineață la Primăria Focșani, unde au primit în schimb daruri specifice sărbătorilor, iar seara au urcat pe scena din Piața Unirii unde a avut loc un concert de colinde interpretate de Corul “Pastorala” și Corul “Șt. Andronic” Vulturu. „Ne-a bucurat vizita fraților din Republica Moldova, mai ales că Focşaniul este un oraş al Unirii și în ultimii ani am derulat proiecte pentru promovarea valorilor culturale comune şi încurajarea legăturilor cu comunităţile istorice româneşti din afara graniţelor. Îl felicit pe căpitanul comandor (r) Iulian Bașturea, de la Asociația Română pentru Propagandă și Istorie Aeronautică (ARPIA) – Filiala Focșani, pentru că a făcut posibilă vizita artiștilor populari din Cocieri și pentru susținerea valorilor românești dincolo de Nistru”, a transmis primarul Cristi Misăilă.

Duminică, în Piața Unirii din Focșani, artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” au susținut spectacolul ”Lângă Bradul de Crăciun”, invitat special fiind Valentin Sanfira.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?