Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO: Varujan Vosganian, la Focșani: Ministerul de Externe trebuie reformat din temelii!

Preşedintele ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, joi, la Focșani, în contextul dezbaterilor legate de neaderarea României la Spaţiul Schengen, că este necesară o reformare din temelii a Ministerului de Externe şi că se impune stabilirea priorităţilor privind politica externă a ţării noastre. Referitor la discuţiile privind sancţionarea Austriei prin refuzul românilor de a colabora cu firmele austriece din România, Vosganian a afirmat că, deşi este greu să opreşti indignarea în rândul cetăţenilor, această campanie încearcă să deturneze lucrurile de la fondul problemei.

Trebuie să discutăm și despre ce politică externă are România şi cine este capabil să o facă. Ministerul de Externe trebuie să fie bazat pe competenţă şi trebuie să fie un minister care să aibă iniţiativă. Bogdan Aurescu este un funcţionar care ar fi foarte bun ca secretar de stat dacă ar avea şi un ministru, un şef care să aibă iniţiativă şi personalitate, adică exact cele două însuşiri pe care domnia sa nu le are. E limpede că ceea ce s-a întâmplat arată că România nu este respectată pe cât merită şi diplomaţii străini nu dau doi bani pe reprezentanţii statului român“, a afirmat Varujan Vosganian.

Liderul ALDE a susținut că Austria „nu ne mai este o țară prietenă“ susținând că de-a lungul istoriei această țară, indiferent că a fost imperiu sau nu, a avut o atitudine neprietenoasă. Liderul ALDE a criticat şi poziţia preşedintelui Klaus Iohannis, afirmând despre şeful statului că „cel puțin în ultimul an a arătat cât de puțin îi pasă de români“.

În ceea ce privește o eventuală alianță cu un alt partid politic, Varujan Vosganian a susținut că nu este oportun să se ia în calcul o astfel de decizie. „În acest moment nu discutăm despre nici o alianță. Pentru a face acest lucru trebuie să avem ce oferi, pentru a avea ce negocia. Pentru asta trebuie ca ALDE să aibă o reprezentativitate mai amplă, să fie prezentă în sondajele de opinie și, de asemenea, trebuie să fie o anumită clarificare în legătură cu anul electoral 2024. Și mă refer în primul rând la candidații la președinția României. E foarte important să știm ce candidați avem și ce ofertă au acești candidați, pentru crearea unui suport electoral pentru aceștia“, a susținut liderul Varujan Vosganian.

Președintele ALDE a criticat și faptul că România nu reușește să-și îmbunătățească rata de absorție a fondurilor europene. „Dacă România nu a reușit să absoarbă decât 2-3 miliarde de euro anual în vremurile bune, cum o să reușească să absoarbă 60 de miliarde în 6 ani?! Deja primul an a și trecut pe deegeaba. Astea sunt teme pe care nu le discutăm aproape deloc în România“, a mai spus președintele ALDE, Varujan Vosganian. Acesta a susținut conferința de presă alături de președintele ALDE Vrancea, Ionel Cel-Mare și deputatul de Buzău Nicolae N. Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?