Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Regal coral la Festivalul Național „Pastorala – 45” de la Focșani

Publicul focșănean s-a bucurat de un maraton de cântece tradiționale, colinde și cântece de stea la Festivalul Național „Pastorala – 45” care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute. Pe scena Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia” din Focșani au urcat 9 coruri din Iași, Brașov, Buzău, Brăila și Focșani. Au participat dirijori și coriști de la Corul de copii „Pastia”, Corul Jeunesses, Corala mixtă a Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Corul Pastorala, Corul Lyra – Buzău, Corul Armonia – Brăila, Grupul Psaltic „Sfântul Iosif cel Milostiv” al Institutului Teologic „Dumitru Stăniloaie” – Iași, Corul Astra – Brașov, Corul Universității Naționale de Arte „George Enescu”- Iași. Evenimentul a fost precedat de masterclassul de Dirijat și Interpretare Corală la care au participat dirijori, cadre universitare, profesori pedagogi cu o vastă activitate în domeniul teoriei și practicii dirijorale, precum și în arta construcției și interpretării corale. Alături de focșăneni s-au aflat conf. univ. dr. Ioan Golcea de la Universitatea Națională de Muzică București, prof.univ.dr. Ioan Oarcea, de la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania, conf.univ.dr. George Dumitriu, de la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” Iași, profesorul Alina Pârvulescu, secretar general al Asociației Naționale Corale din România. La eveniment au participat elevii Liceului de Artă din Focșani, dirijori din municipiu și județ, iubitori ai muzicii corale.

„A fost un moment foarte util de comunicări de specialitate, de practici dirijorale și metode de interpretare artistică. Atmosfera de sinceritate de comunicare a experienței corale, de socializare, de lucru efectiv pe lucrări corale tradiționale, a amplificat bucuria de a cânta laolaltă cu cele două corale cu o viață bogată și experiență în domeniul cântului coral, totul sub bagheta maeștrilor universitari care au instruit generații și generații de muzicien”, a spus prof. dr. Dumitru Săndulachi. Festivalul Național „Pastorala – 45” este un proiect co-finanțat de Ministerul Culturii dedicat împlinirii a 45 de ani de la înființarea Corului de Cameră Pastorala, parte a patrimoniului cultural al municipiului Focșani și județului Vrancea.

Corul „Pastorala” a fost fondat în noiembrie 1977 de profesorul Dumitru Sandulachi sub denumirea de Corul de Cameră al Sindicatului Învățământ din Focșani. Debutul pe scena mare a țării a avut loc în 1979 la Festivalul național al Corurilor de Cameră de la Tg. Mureș, când obține locul II pe țară din cele 40 de coruri participante. Din 1990, Corul ,,Pastorala’’ este membru fondator al Asociației Naționale Corale din România, Fundația ,,Marin Constantin’’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?