Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GALERIE FOTO: Veterani de război din Măicănești și Vidra, înaintați în grad

Maiorul (rtg.) Ene Grigore din Măicănești a fost înaintat onorific în gradul de locotenent colonel cu ocazia Zilei Naționale a României, în semn de înaltă cinstire și recunoștință pentru faptele de eroism săvârșite de veteranii de război pe fronturile celui De-Al Doilea Război Mondial, urmare a demersului inițiat și promovat de Garnizoana Focșani și Centrul militar zonal Vrancea ,,Regele Carol I”. Locotenentul colonel (rtg.) Ene Grigore a fost încorporat la data de 20.05.1944 la Centrul militar de recrutare Focșani și a îndeplinit serviciul militar în perioada 20.05.1944-20.05.1946, fiind încadrat în unitatea operativă Regimentul 5 Grăniceri. Pentru faptele de vitejie a fost decorat cu medalia ,,Crucea comemorativă a celui de -al Doilea Război Mondial 1941-1945”, conform Decretului nr. 137 din 27.04.1948. După anul 1942, prin ordine succesive ale ministrului apărării naționale este avansat onorific la gradul de maior.

La data de 19.01.2023, veteranul de război va împlini onorabila vârstă de 100 de ani. În cadrul ceremoniei organizate la Primăria Măicănești, colonelul Neculai Șerban, comandantul Centrului militar zonal Vrancea ,,Regele Carol I”, a transmis mesajul de felicitare al militarilor din garnizoana Focșani și i-a mulțumit pentru curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu dovedite în luptele pentru apărarea patriei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. La activitate au participat primarul Răzvan Pascu, membrii de familie și apropiați ai veteranului de război precum și locotenentul colonel Ciprian Lungu și plt.adj.pr. Adrian Hoțoi din partea Brigăzii 282 Blindată ,,Unirea Principatelor”. Prin acest gest, a fost transmisă recunoștința militarilor în activitate, care au învățat de la veteranii de război că „un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții” și care cred cu tărie în valoarea jurământului față de țară, dat cu mâna pe Drapel, prin care se obligă să își apere țara chiar cu prețul vieții! Militarii garnizoanei Focșani i-au urat veteranului de război ,,La mulți ani cu sănătate și bucurii!“

În data de 13 decembrie 2022, maiorul (rtg.) Anastasiu Ștefan, veteran de război, ajuns de curând la venerabila vârstă de 100 de ani, a fost înaintat, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul primăriei Vidra, la gradul onorific de locotenent-colonel, în semn de înaltă cinstire și recunoștință pentru faptele de eroism săvârșite pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, transmite Brigada 8 ROT.

Demersurile comune pentru înaintarea în grad a bravului veteran de război au fost întreprinse la inițiativa Garnizoanei Focșani, a Centrului Militar Zonal Vrancea „Carol I” și a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Vrancea, însemnele onorifice de grad împreună cu drapelul României fiind acordate de colonelul Neculai Șerban, comandantul Centrulului Militar Zonal Vrancea „Carol I”.

La activitate au participat reprezentanți ai Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”, Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” și ai autorităților publice locale ale comunei Vidra.

Conform sursei citate, distinsul veteran s-a născut în satul Irești, comuna Vidra, la 5 noiembrie 1922. A fost încorporat pe data de 30 aprilie 1943 la Centrul Militar de recrutare Focșani. Începând cu aceeași dată a fost încadrat telefonist la Regimentul 24 Artilerie, unde se va instrui până la 1 septembrie 1943, dată la care este trimis pe front. Luptă pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial în perioada 1 septembrie 1943 – 20 aprilie 1945 cu Regimentul 24 Artilerie, când este lăsat la vatră. Este decorat cu medalia „Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial 1941-1945”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?