Un șofer băut a blocat calea de acces într-o instituție din Focșani

0
1655

CONSUMUL DE ALCOOL LA VOLAN SE PEDEPSEȘTE!
La data de 02 decembrie a.c., ora 11.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Gugești au depistat un bărbat, de 32 ani, din comuna Slobozia Bradului, în timp ce conducea o autoutilitară, deși nu poseda permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
La data de 02 decembrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Adjud au oprit în trafic un autoturism condus de un bărbat, de 51 ani, din comuna Homocea.
Întrucât emana halenă alcoolică, polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest care a indicat un rezultat de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru savârșirea infracțiunii de conducere a
unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substante.
La data de 03 decembrie a.c., ora 19:15, polițiștii Serviciului Rutier Vrancea –
Compartimentul Drumul Național 2D au depistat un bărbat, de 22 ani, din comuna Vidra, în timp ce conducea un autoturism pe raza satului Tichiriș, deși nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
Tot sâmbătă, 3 decembrie a.c., ora 18:00, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Vidra au oprit pentru control un autoturism care circula pe Drumul Județean 205 M, în satul Podu Nărujei și era condus de un tânăr, de 19 ani, din comuna Tulnici.
Întrucât tânărul emana halenă alcoolică, polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest care a indicat un rezultat de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

La data de 03 decembrie a.c., ora 22:30, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Gugești au oprit în trafic pe raza satului Lăstuni, comuna Dumitrești, un autoturism care circula pe Drumul Județean 204 P Lăstuni și era condus un bărbat de 40 ani.

Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, în vederea prelevării de mostre biologice. În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

La data de 04 decembrie a.c., ora 00:40, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Vidra au oprit în trafic pe Drumul Național 2 D, un autoturism condus de un bărbat, de 43 ani, din satul Poduri.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că acesta că nu poseda permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.

Totodată, întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest fiind înregistrată o valoare de 1,22 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe și conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

La data de 04 decembrie a.c., în jurul orei 04.00, Poliția Municipiului Focșani a fost sesizată telefonic cu privire la faptul că, pe o stradă din municipiul Focșani un autoturism este staționat în dreptul porților de acces ale unei instituții, iar conducătorul auto nu dorește să elibereze calea de acces.

La sosirea echipajului de poliție autoturismul nu se mai la fața locului, fiind identificat de polițiști pe o stradă din apropiere.

Conducătorul auto, un bărbat de 37 ani, din municipiul Focșani a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat un rezultat de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală, pentru a i se recolta mostre biologice, în vederea determinării alcoolemiei în sânge.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

Valorile între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1305 lei până la 2900 lei și suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. În cazul unui accident rutier suspendarea fiind aplicată pentru 120 de zile.

Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplică în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând însă obligatorie.

În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0.80 mg/l alcool pur în sânge.

Refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește la fel ca și în cazul conducerii cu alcoolemie 1 la 5 ani închisoare sau amendă.

Pe lângă aceste consecințe juridice, riscurile implicării într-un accident rutier pot fi dintre cele mai grave, acestea crescând exponențial! Studiile efectuate indică faptul că șoferii aflați sub influența alcoolului au diminuate viteza de reacție, simțurile vizuale și auditive, alcoolul creând și falsa impresie de siguranță prin asumarea unor riscuri inutile.

Pe tot parcursul cercetărilor în cadrul dosarului penal, conducătorul auto are dreptul de a conduce suspendat. În cazul condamnării acestuia, se dispune anularea permisului pentru o perioadă de 1 an, fiind pasibil și de aplicarea unei interdicții de a conduce, pe o perioadă de timp decisă de instanța de judecată.

În cazul fiecărui conducător auto, valoarea indicată de aparatul etilotest sau alcoolemia, pot avea valori distincte în funcție de greutatea corporală, frecvența și intervalul de timp trecut de la consumul de alcool până la testare sau tipul de alcool consumat.

Nu riscați, nu urcați la volan dacă ați consumat alcool!

Comunicat de presă IPJ VRANCEA

Foto cu rol informativ, sursa foto: playtech.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here