Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

FOTO! Controale la 2 restaurante din Focșani și 6 supermarketuri Mega Image din Vrancea; unul dintre restaurante a fost închis, au fost date amenzi și avertismente

Fotografie de la controalele în restaurante

În ultimele două săptămâni, Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vrancea a realizat o serie de controale, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare în domeniu, în magazinele lanțului de supermarketuri Mega Image din județul Vrancea, ca parte a unei tematici naționale de control. În acest context, au fost verificate 6 supermarketuri Mega Image din Focşani, Adjud, Panciu, la 5 dintre acestea constatându-se abateri de la prevederile legale, pentru care comisarii CJPC Vrancea au aplicat 3 amenzi în valoare de 21.000 lei şi 2 avertismente. De asemenea, a fost dispusă oprirea definitivă de la comercializare a alimentelor cu dată limită de consum expirată, identificate la unul dintre magazine.

Dintre neregulile constatate menționăm:

  • prezentarea unor denumiri eronate pentru produse, față de mențiunile de pe eticheta acestora

  • expunerea produselor pe raft într-un mod care poate induce în eroare consumatorii asupra naturii/calității acestora, de exemplu 

  • abateri informare la raionul de patiserie – brutărie din unități (lipsa informaţiei privind utilizarea în cadrul serviciului a produselor congelate, lipsa informațiilor privind ingredientele cu potenţial alergen conţinute sau neevidenţierea acestora, conform prevederilor legale, nedeclararea procentului din ingredientele care dau specificitate produselor și apar în denumirea acestora etc.)

  • comercializarea produselor alimentare cu dată limită de consum expirată.

Vrâncenii care întâmpină probleme în relație cu orice comerciant sau prestator de servicii au alături și pot avea încredere în Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea, care le apără drepturile și îi sprijină atunci când acestea le sunt încălcate. Recomandăm operatorilor economici să își dimensioneze activitatea și personalul astfel încât să asigure un comerț modern, sigur și de calitate, cu respectarea prevederilor legale” – Dumitru Dilă, comisar şef adjunct CJPC Vrancea.

COMUNICAT DE PRESĂ

În data de 17.10.2022, în cadrul regionalei de control, Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vrancea a efectuat o serie de verificări la două restaurante din Municipiul Focşani, în legătură cu modul în care sunt respectate prevederile legale specifice activităţii de alimentaţie publică. În urma controlului, au fost constatate mai multe abateri pentru care operatorii economici au fost sancționaţi contravenţional, fiind aplicate 4 amenzi, în valoare totală de 60.000 lei şi 3 avertismente.

De asemenea, a fost dispusă oprirea definitivă de la comercializare/utilizare în cadrul serviciului a produselor alimenbtare neconforme și au fost propuse măsuri referitoare la încetarea practicilor comerciale incorecte, dar și cea de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni, pentru unul dintre restaurante.

Dintre neregulile constatate menționăm:

  • utilizarea unor practici comerciale incorecte, respectiv pregătirea unor preparate şi semipreparate culinare, care ulterior sunt răcite şi păstrate la frigider şi chiar congelator urmând să fie servite, chiar și după câteva zile, drept mâncăruri preparate proaspăt, consumatorii fiind induşi în eroare asupra datei şi modului de fabricare/preparare, contrar aşteptărilor rezonabile ale consumatorilor de a consuma un preparat culinar pregătit pe loc, atunci când aleg să mănânce la restaurant;

  • nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatele culinare pe masa caldă, la minimum 60°C, până la servire;

  • schimbarea stării termice a alimentelor;

  • existența în blocul alimentar a unor produse alimentare pentru care nu se poate face dovada încadrării în data durabilității minimale/data limită de consum, având înscrise doar datele de procesare;

  • identificarea, în spaţiile de depozitare şi preparare, a unor produse alimentare cu data limită de consum depășită;

  • folosirea unor spaţii frigorifice deteriorate și neigienizate,  cu grătarele ruginite și vopsea exfoliată, chedere murdare;  

  • utilizarea unor cuptoare, grill, tăvi, ustensile și suprafeţe neigienizate, în zona gastro (cu urme de resturi de mâncare, grăsimi și mizerie, pete de rugină);

  • existența pavimentului degradat, a pereților și tavanului exfoliate, cu bucăți de tencuială căzute, în blocul alimentar;

  • depozitarea direct pe paviment a alimentelor;

  • neevidenţierea, în listele meniu, a ingredientelor cu potenţial alergen conţinute, conform prevederilor legale.

În mai multe rânduri, am atras atenţia operatorilor din alimentaţia publică referitor la modul în care respectă drepturile consumatorilor și, implicit, legea, acest domeniu fiind unul deosebit de important. Nu putem tolera ignorarea reglementărilor în vigoare sau chiar derapajele de la lege, viaţa şi sănătatea consumatorilor fiind mai presus de orice interes material al comercianţilor” – Dumitru Dilă, comisar şef adjunct CJPC Vrancea.

COMUNICAT DE PRESĂ

Sursa foto: OPC Vrancea

Fotografii de la controalele în restaurante

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?