Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

ITM Vrancea: Sectorul construcțiilor – pondere majoră în numărul total de accidentaţi în muncă

Construcţiile constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia naţională. În baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvenţă care indică numărul de accidentaţi care revin la 1000 de lucrători, s-a constatat că în anul 2022 acest sector de activitate a avut o pondere majoră în numărul total de accidentaţi în muncă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, numărul de accidentaţi mortal a crescut cu 11,4% – reprezentând 21,44 % din totalul accidentaţilor mortal din domeniul construcţiilor.

Dintre sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă – 899 în primul trimestru al anului 2022, domeniul construcţii clădiri ocupă poziţia a treia cu 47 accidentaţi 5,2% din totalul accidentaţilor), dar şi a doua poziţie în ceea ce priveşte numărul de accidentaţi mortal – reprezentând 21,44 % din totalul accidentaţilor mortal cu 11,4% mai mult faţă de aceeaşi perioada a anului 2021. Inspecţia Muncii a desfăşurat în anul 2022, o campanie naţională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor

Urmare a analizării și a valorificării rezultatelor obținute în anul 2022, s-a constatat necesitatea intensificării acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în şantierele temporare şi mobile.

În lunile aprilie – octombrie 2023 se va desfășura Campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor. Grupul țintă îl reprezintă angajatorii şi lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – cod CAEN 41, 42 şi 43.

Campania va avea următoarele obiective:

  • Creşterea gradului de implicare a angajatorilor şi a lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte obligativitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de cădere de la înălţime, al surpării malurilor la lucrările de excavaţii. Asigurarea de echipamente colective de protecţie şi individuale în proporţie de 100% .

  • Respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte instruirea lucrătorilor în activităţile din domeniul construcţiilor (din numărul total de fişe de instruire verificate, instruirea să fie efectuată in mod corespunzător în proporţie de 100%).

  • Implementarea măsurilor de siguranţă la utilizarea instalaţiilor de ridicat. Din numărul total de instalaţii de ridicat şi al calificării personalului deservent verificate, acestea să fie în proporţie de 100% corespunzătoare.

Pentru anul 2023, campania va urmări în special modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, respectiv implementarea acestora.

Eliza Botezatu

Inspector şef Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

COMUNICAT DE PRESĂ

Foto cu rol ilustrativ, sursa : Facebook/Inspecția Muncii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?