Ora de vară 2023. Cum va modifica mersul trenurilor și cum ne afectează sănătatea

0
1176

Românii vor trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară, astfel că toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte. În singura zi din an cu 23 de ore vom dormi mai puțin, pentru că ora 03.00 devine ora 04.00.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, pentru că România trece la ora de vară. Astfel, pe lângă faptul că dormim mai puțin, ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore. În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică din octombrie.

 

Trecerea la ora de vară în activitatea de transport feroviar nu modifică mersul trenurilor, precizează CFR Călători, într-o postare pe Facebook. Începând cu data de 26 martie 2023, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară iar ora 3:00 va deveni ora 4:00.

„Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 25/26 martie a.c. la ora 3:00, care va deveni ora 4:00. După ora 4:00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulaţie după ora 3:00, care devine ora 4:00, îşi vor continua mersul până la staţia de destinaţie, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4:00 – 5:00, trenurile vor pleca în ordinea rangului”, precizează sursa citată. Între staţiile de frontieră cu ţările vecine care vor face trecerea la ora de vară duminică, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

 

Cu această ocazie, cei mai mulți oamenii se bucură că vor avea parte de mai multă lumină naturală. Cu toate acestea, schimbarea orei poate afecta starea de sănătate a unor persoane. În noaptea în care are loc trecerea la ora de vară pierdem o oră din somn. Unele persoane se pot confrunta cu anumite probleme de sănătate emoțională și fizică, iar pentru a se obișnui cu schimbarea orei au nevoie de o perioadă de acomodare.

Ritmul circadian, cel care influențează ciclurile de somn, se dereglează odată cu cele 60 de minute pierdute. Și recuperarea nu se face imediat, chiar dacă ne culcăm și ne trezim la aceeași oră și după ce se dau ceasurile înainte. Dereglarea ritmului circadian influențează și starea emoțională. Putem deveni mai instabili pe fondul oboselii, mai nervoși și mai nemulțumiți. Totodată, oboseala acumulată în primele zile după schimbarea orei poate duce la probleme de concentrare. Iar acest lucru poate determina creșterea numărului de accidente rutiere. În urma unui studiu efectuat în 2020 a reieșit că schimbarea orei de vară crește riscul de accidente de trafic mortale cu 6%. Studiile medicale au demonstrat că unele persoane au nevoie de până la două săptămâni pentru a se adapta la schimbarea de oră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here