Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Un vrâncean cere daune jandarmilor și polițiștilor care i-au confiscat bunurile pe care le vindea în talcioc

 

O acțiune a oamenilor legii în talciocul din Focșani s-a lăsat cu plângeri penale și un dosar civil, după ce una dintre persoanele verificate și sancționate s-a considerat nedreptățită. Din 2018, de când a fost derulată acțiunea, un bărbat care a fost amendat și căruia i-au fost confiscate bunurile pe care le vindea, a încercat să dovedească faptul că asupra sa a fost comis un abuz, astfel că le-a făcut plângeri cadrelor Ministerului Afacerilor Interne – angajaţi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea. În paralel, a deschis o acțiune în pretenții, însă până acum demersurile nu au avut rezultatul pe care și-l dorea.

Totul a început în octombrie 2018, când a avut loc acțiunea respectivă în talcioc. La câteva luni, în decembrie, bărbatul chema în judecată IPJ Vrancea și IJJ Vrancea, dorind ca instituțiile să îi achite daune morale, dar și să publice scuze în spaţiul public, deoarece fusese „ridicat intempestiv” de către cadrele MAI, i-au fost confiscate mai multe bunuri și totodată i-ar fi fost sustrasă din portofel suma de 300 de lei.

În timp, bărbatul și-a tot majorat pretențiile, de la suma de 13.000 solicitată inițial, până la 39.000 de lei, iar pe parcursul procesului, el a solicitat ca, în același timp, să fie trași la răspundere și procurorii. Acțiunea de control s-a derulat cu adevărat, a confirmat IPJ Vrancea în timpul procesului, subliniind însă că totul fusese făcut cu respectarea legii. Din ce se detalia la momentul respectiv, așa cum apare pe rejust.ro, în timpul controlului fusese „depistat reclamantul în timp ce vindea mai multe bunuri noi, iar pentru o parte din bunurile expuse a prezentat acte de provenienţă”, astfel că fuseseră într-adevăr dispuse anumite măsuri. „Petentul invocă faptul că i s-ar fi lezat demnitatea şi onoarea, întrucât a fost ridicat intempestiv de către un echipaj mixt al jandarmeriei şi al poliţiei în data de 28.10.2018, că ar fi fost deposedat abuziv de anumite bunuri, însă aceste aspecte nu corespund realităţii. Astfel, în data de 28.10.2018 a fost efectuat un control, ocazie cu care a fost depistat reclamantul în timp ce vindea mai multe bunuri noi, motiv pentru care i s-a adus la cunoştinţă faptul că nu are voie să comercializeze acele bunuri, fiind escortat la sediul Poliţiei Municipiului Focşani pentru clarificarea situaţiei, ocazie cu care a devenit recalcitrant, fapt ce a necesitat intervenţia unui alt agent de poliţie.

La sediul poliţiei, reclamantul a fost sancţionat contravenţional, bunurile fiind confiscate (…). În aceste condiţii, instanţa reţine că reclamantul a fost condus administrativ la sediul Poliţiei Municipiului Focşani în vederea clarificării situaţiei provenienţei bunurilor, ulterior fiind dispusă şi măsura confiscării acestor bunuri (…), astfel încât susţinerile reclamantului în sensul că organele de poliţie şi-ar fi însuşit în mod ilegal aceste bunuri este nefondată. În ceea ce priveşte sustragerea sumei de 300 de lei, instanţa reţine că reclamantul nu a făcut nicio minimă dovadă în acest sens, iar din actele existente la dosar nu rezultă nici existenţa, nici sustragerea acestei sume. Referitor la faptul că prin sancţionarea şi confiscarea bunurilor ar fi fost lipsit de şansa de a achiziţiona la promoţie alte bunuri, instanţa reţine că reclamantul nu a făcut nicio minimă dovadă în sensul intenţiei de a achiziţiona aceste bunuri. Cu privire la pretinsa conduită abuzivă a reprezentanţilor IJJ şi IPJ Vrancea, instanţa reţine că reclamantul nu a făcut nicio minimă dovadă în acest sens, iar din actele existente la dosar nu rezultă niciun indiciu în acest sens, agenţii de jandarmerie şi de poliţie acţionând în limitele atribuţiilor legale de menţinere a ordinii publice. Faptul că procesul-verbal de contravenţie a fost anulat nu este de natură să conducă la concluzia că agenţii IJJ şi IPJ Vrancea au acţionat abuziv, la anularea plângerii fiind avute în vedere aspecte de fapt ce nu au putut fi constatate cu ocazia controlului.

Cu privire la o eventuală conduită abuzivă din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, în sensul că nu s-ar fi efectuat o ancheta penală efectivă, instanţa reţine că reclamantul nu a făcut nicio minimă dovadă în sensul că ar fi depus vreo plângere penală în legătură faptele reclamate, iar din actele existente la dosar nu rezultă nici existenţa unui dosar penal în legătură cu aspectele invocate de reclamant. Mai mult, instanţa reţine că prin sentinţa civilă (…), definitivă prin neapelare, a fost admisă plângerea contravenţională formulată de reclamant împotriva procesului-verbal de contravenţie (…), fiind înlăturată şi măsura confiscării, astfel că reclamantul este îndreptăţit să reintre în posesia bunurilor, astfel încât un eventual prejudiciu moral cauzat de confiscarea acestor bunuri este reparat prin chiar soluţia de admitere a plângeri”, se arăta în motivarea instanței, prin care bărbatului i-a fost respinsă acțiunea, ca neîntemeiată, soluție care a fost deja atacată cu apel de către acesta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?