Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

VIDEO ȘI FOTO: Vin, tradiție și voie bună – bilanțul celor trei zile de „Bachus 2022”

SC Beciul Domnesc SA din Vrancea, cu Vinarsul ”JAD”, este marele câștigător al Concursului Național de Vinuri ”Bachus 2022”, care a avut loc, în perioada 21-23 octombrie, la Domeniile Panciu. Într-un comunicat de presă al Consiliului Județean se arată că „vinurile din Vrancea au dominat podiumul Concursului Național de Vinuri ”Bachus 2022”, ediția a XI-a, care a avut loc în acest sfârșit de săptămână la Domeniile Panciu din Țifești, în cadrul Festivalului Viei și Vinului. SC Beciul Domnesc SA, cu Vinarsul sub brandul JAD, este marele câștigător al Concursului de Vinuri ”Bachus 2022”, obținând cel mai mare punctaj al competiției (93,67 puncte) și Marea Medalie de Aur.

Cel mai mare punctaj la vinuri roșii (87,33) a fost obținut de un alt producător vrâncean, SC European Project Sud-Est SRL, cu soiul Fetească Neagră din anul 2020, sub brand-ul ”Daniel’s Wine”. Moșia Domnească Panciu a primit cel mai mare punctaj la vinuri albe (87 puncte), pentru vinul ”Alb de Panciu”, sub brand-ul ”Începuturi”, din anul 2021. Același punctaj, de această dată la vinuri negre, a fost obținut de SC Mera Com International SRL, cu soiul Merlot, sub brandul ”Bacanta”, din anul 2017. Urmează SC Natura SRL Țifești, cu Vin spumant alb și Vin spumant Blanc de Noire, anul 2015, sub brandul Domeniile Panciu și un Cabernet Sauvignon din anul 2016”.

În cadrul concursului au fost acordate 45 de medalii de aur și 67 de medalii de argint, în urma jurizării de către degustători experți din cadrul Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), președintele juriului fiind Georgel Costache, vicepreședinte ADAR. Cei trei câștigători care au obținut cele mai mari punctaje la cele trei categorii (vinars, vin roșu și vin alb) vor fi premiați de Consiliul Județean Vrancea cu plata costurilor pentru înscrierea probelor de vin la cel mai prestigios concurs de vinuri din lume, ”Concours Mondial de Bruxelles” din anul 2023. În Concursul Național de Vinuri ”Bachus 2022” au fost înscrise 366 de probe de vinuri din cele mai importante podgorii din țară: Vrancea, Constanța, Buzău, Vaslui, Iași, Tulcea, Valea Călugărească, Buzău, Alba, Galați. „Felicitări câștigătorilor și tuturor participanților!”, a transmis prețedintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Cântece de viță veche

Consiliul Județean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea în parteneriat cu Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, a organizat sâmbătă, 22 octombrie 2022, la sala Balada din Focșani – Concursul de interpretare a cântecului tradițional Cântece de Viță Veche, ediția a XIII-a. La această ediție au participat 12 concurenți din opt județe: Buzău, Brăila, Ilfov, Olt, Prahova, Sălaj, Vaslui și Vrancea.

Potrivit unui comunicat de presă, „în prezența unui public minunat ne-am bucurat să vă oferim un spectacol-concurs jurizat de: Lorena Oltean (președinte juriu) și conf. univ. dr. Ciprian Chițu, etnograf Darie Flocea, prof. dr. Maricel Ghinea și Bogdan Ciprian Trifan-Herea, managerul Centrului Cultural Vrancea (membri). În urma jurizării au fost acordate premii de participare, premiul special acordat de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei (pentru costumul impecabil al concurentei din județul Sălaj – Crina Maria Pop) și premiile:

– Trofeul concursului – Nicoleta Crisante – jud. Olt;

– Premiul I – Roberta Buzurin – jud. Olt;

– Premiul al II-lea – Delia Gandore – jud. Vaslui;

– Premiul al III-lea – Anamaria Lăcătuș – jud. Vrancea.

Seara de spectacol a fost animată de reprezentația unor soliste îndrăgite: Raluca Radu din jud.Vaslui și distinsele Surori Osoianu din Republica Moldova. Mulțumim Consiliului Județean Vrancea, Primăriei Municipiului Focșani, Orchestrei Ansamblului Folcloric Țara Vrancei, doamnei Maria Murgoci – directorul Ans. Folcloric Țara Vrancei, prezentatorului – actorul, Sorin Francu – managerul Teatrului Municipal Mr. Gh. Pastia Focșani, juriului de prestigiu, concurenților și în mod special publicului vrâncean!”.

Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, a precizat că „prin astfel de evenimente descoperim mereu noi talente şi punem în valoare cântecul tradiţional din diferite zone ale ţării. Felicitări câștigătorilor și tuturor concurenților și mulțumiri publicului vrâncean, păstrător al tradițiilor populare!”.

Fabricat în Vrancea” – Expoziție de produse tradiționale

Vrâncenii au participat în număr foarte mare, la sfârșitul săptămânii, la expoziția de vinuri și produse tradiționale „Fabricat în Vrancea”, amenajată la Muzeul Satului din Crângul Petrești. Deschiderea oficială a avut loc, vineri după amiază, în prezența președintelui Consiliului Județean, Cătălin Toma, a prefectului Nicușor Halici, primarului Focșaniului, Cristi Misăilă, secretarului de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Tudorița Lungu și primarilor din localitățile vrâncene. Vedetele expoziției au fost produsele tradiționale realizate în Vrancea, fie că vorbim de brânza de putină și cașcavalul de la Negrilești, legumele certificate ca produs montan, produsele apicole din Munții Vrancei, preparatele tradiționale de la Aurora Odobești, „Pâinea țărănească de Cotești” sau obiectele de artizanat realizate de meșterii populari.

Bineînțeles că nu au lipsit vinurile produse la cramele din județ, de la Domeniile Panciu, Beciul Domnesc, Crama de sub Tei, Crama Șarba, Senator sau Rovinex. Producătorii au mai adus dulcețuri, zacuscă, șerbet, mere, pere, prune și nuci, zacuscă de ghebe, sirop de brad, dulceață de afine, cătină cu miere, multe fiind produse din materie primă ecologică de munte. Târgul a fost cu vânzare, astfel încât vizitatorii au putut achiziționa produsele dorite și, în același timp, susține producătorii autentici locali. În deschiderea evenimentului, artiștii Ansamblului Folcloric Țara Vrancei au prezentat Meșteșugul vinului din Vrancea.

„Vrancea înseamnă tot ceea ce este aici și nu numai. Vrancea înseamnă și vrâncenii care au plecat pe meleaguri străine, trebuie să ne gândim și la ei, să le aducem recunoștință pentru că prin efortul lor fac tot posibilul să țină familia vrânceană vie. Este ziua Vrancei, este Festivalul Viei și Vinului…Să avem grijă de Vrancea, pentru că ne luăm cu grijile cotidiene dar uitați-vă în jurul nostru, câte lucruri importante avem și ce oameni minunați, care fac tot posibilul ca Vrancea să existe și să fie dusă peste tot în lume. Este obligația noastră ca autorități locale, județene, guvernamentale să deschidem mai mult poarta Vrancei și să facem tot posibilul ca cei care vin după noi să se gândească la mai mult, nu la ce nu am făcut noi”, a spus președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma în deschiderea evenimentului din Crângul Petrești.

La standul Consiliului Județean Vrancea, vizitatorii au putut urmări filmul de prezentare a județului (”Vrancea, the land of pure nature”) și s-au putut familiariza cu aplicația ”Visit Vrancea”. „Vă punem la dispoziție și cărți poștale, pe care vă puteți însemna gândurile pentru cei dragi plecați în țară sau peste hotare, iar noi ne ocupăm să ajungă la destinație”, se arăta într-un anunț al administrației județene.

Primăria Focșani a suplimentat autobuzele spre Crângul Petrești

Prefectul Nicușor Halici a subliniat calitatea vinurilor produse în Vrancea, județul cu cea mai mare podgorie din țară. „Vinurile vrâncenești sunt unele din cele mai bune vinuri, cu medalii de aur, mari medalii la toate concursurile internaționale. Ține doar de noi, de oameni, ca aceste lucruri să le ducem mai departe și să le lăsăm moștenire așa cum le-am primit”, a spus prefectul Nicușor Halici, precizând că „nimic nu se compară cu județul Vrancea, care are cam tot ce înseamnă pe pământ, cu excepția mării”.

Primarul Cristi Misăilă a amintit că evenimentul din Crângul Petrești aduce aminte de o tradiție veche, a vrâncenilor, de a se lăuda cu roadele recoltelor bogate pe care le-au avut. „Ne dorim să promovăm tot ceea ce este născut, crescut și produs în Vrancea. Asta ne dorim prin aceste activități, să promovăm tradițiile vrâncenești, cum o face Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, cum o fac celelalte ansambluri folclorice din Vrancea, cum o facem noi prin tot ceea ce organizăm și prezentăm nu numai vrâncenilor, românilor dar și celor de peste hotare. Toata stima mea se îndreaptă către producătorii de vinuri din Țara Vrancei, către micii producători locali cât și către păstrătorii tradițiilor vrâncene”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Primăria Municipiului Focșani, prin Transport Public Local, a susținut Festivalul Internațional al Viei și Vinului ”Bachus” 2022 prin suplimentarea autobuzelor care fac legătura cu Crângul Petrești, locul de desfășurare al evenimentului. Sâmbătă, 22 octombrie și duminică, 23 octombrie autobuzele au plecat din Sud, pe traseul 12, o dată la 30 de minute, în intervalul 9.00-19.00. „Vremea în acest week-end se anunță frumoasă, prin urmare nu aveți niciun motiv să nu mergeți la Muzeul Satului din Crângul Petrești pentru a vizita standurile ”Made in Vrancea” ale producătorilor locali care expun în cadrul Bachus 2022”, a fost anunțul municipalității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?