Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Începe „Bachus 2022“! Invitație la ”Fabricat în Vrancea”- Crângul Petrești și Cântece de Viță Veche – Sala Balada!

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, îi invită pe vrânceni să participe, începând de azi, la Festivalul Internațional al Viei si Vinului Vrancea – Bachus 2022. Ediția din acest an se va desfășura în două locații, respectiv la Domeniile Panciu – unde va avea loc Concursul de vinuri și la Crângul Petrești – unde vor avea loc evenimentul „Fabricat în Vrancea” și Expoziția de vinuri și produse tradiționale. 

„Vă invităm la ”Fabricat în  Vrancea”, expoziție de vinuri și produse tradiționale vrâncene, în Crângul Petrești. Cele mai bune vinuri și produse autentice din Vrancea sunt vedetele târgului ”Fabricat în  Vrancea”, organizat de Consiliul Județean Vrancea, în cadrul Festivalului Viei și Vinului ”Bachus 2022“, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea.

Astăzi, la ora 15.00, va avea loc deschiderea oficială a târgului, la care vor fi prezenți meșteri populari și zeci de producători locali, care vă vor îmbia cu: vinuri, sucuri naturale, produse de panificație, printre care și ”Pâinea lui Pitiș”, ”Pâinea lui Cuza” și „Pâine țărănească de Cotești”, plăcinte, preparate tradiționale din carne, miere, dulcețuri, zacuscă, șerbet, produse lactate (caș, urdă, brânză de oi la putină, telemea, brânză de burduf, cașcaval afumat), mere, pere, prune și nuci, zacuscă de ghebe, sirop de brad, dulceață de afine, cătină cu miere, multe fiind produse din materie primă ecologică de munte. Târgul este cu vânzare, astfel încât puteți achiziționa produsele dorite și, în același timp, susțineți și încurajați producătorii autentici locali.

Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de cântec, joc și voie bună cu Ansamblul Folcloric Profesionist ”Țara Vrancei”, Buciumașii din Spulber, Chipărușul, Păltinașii, Păltineanca, Vornicii din Păulești și elevii Școlii Populare de Artă Focșani, iar vizitatorii pot participa și la atelierele de creație cu produse autumnale realizate cu sprijinul Bibliotecii Județene.   

„La standul Consiliului Județean Vrancea puteți urmări filmul de prezentare al județului (”Vrancea, the land of pure nature”) și vă puteți familiariza cu aplicația ”Visit Vrancea”. Vă punem la dispoziție și cărți poștale, pe care vă puteți însemna gândurile pentru cei dragi plecați în țară sau peste hotare, iar noi ne ocupăm să ajungă la destinație. Târgul ”Fabricat în Vrancea” este deschis sâmbătă și duminică, 22 și 23 octombrie, între orele 10.00 și 18.00, la Muzeul Satului Vrâncean din Crângul Petrești. Vă așteptăm cu drag să admirăm și să gustăm delicioasele produsele tradiționale vrâncenești!“, se arată în comunicatul remis presei de Consiliul Județean Vrancea. 

Evenimente culturale tradiționale

De asemenea, Consiliul Județean, prin Centrul Cultural Vrancea, organizează în perioada 21-23 octombrie 2022, o suită de evenimente culturale tradiționale dedicate iubitorilor de folclor și meșteșuguri populare. Conform unui comunicat de presă transmis de Centrul Cultural, de vineri până duminică, 21-23 octombrie 2022, între orele 10.00 – 18.00, are loc Târgul Național al Meșterilor Populari, ediția a XXII-a, în incinta Muzeului Satului Vrâncean din Crângul Petrești. La Târg vor participa meșteri populari din București și din județele: Botoșani, Galați, Maramureș, Mureș, Suceava, Vâlcea și Vrancea:

    • Andrei Victor Costin – București – bijuterii;

    • Valentin Matraș – jud. Botoșani, loc. Vorona – împletituri nuiele;

    • Maria Mocanu – jud. Galați, loc. Braniștea – olărit; 

    • Anuța Moldovan – jud. Maramureș, loc. Săpânța – cergi, țesături;

    • Elena Costinaș – jud. Mureș, loc. Reghin – icoane pe sticlă;

    • Vera Andronic – jud. Suceava, loc. Mănăstirea Humorului – costume populare, țesături, scoarțe;

    • Iordan Gușatu – jud. Vâlcea – prelucrarea lemnului, obiecte de uz casnic din lemn;

    • Stanca Gușatu – jud. Vâlcea – ii, țesături;

    • Ion Bîscu – jud. Jud. Vâlcea, loc. Horezu – olărit;

    • Ana Bîscu – jud. Vâlcea, loc. Horezu – olărit;

    • Șerban Terțiu – Tezaur uman viu – jud. Vrancea, loc. Nereju – măști populare piele capră

    • Floarea Țăpor – jud. Vrancea, loc. Jitia – țesături, costume populare;

    • Țica Geană – jud. Vrancea, loc. Soveja – păretare, costume populare;

    • Tudorița Lupașc – jud. Vrancea, loc. Nereju – crestături populare;

    • Enache Manole – jud. Vrancea, loc. Spulber – buciume;

    • Pavel Lupașc – jud. Vrancea, loc. Nereju – măști populare lemn, ocarine, fluiere;

    • Maricel Arcan – jud. Vrancea, loc. Vadu-Roșca – coșuri nuiele;

    • Dănuț Durac – jud. Vrancea, loc. Mărășești – rudărit.

Sâmbătă – 22 octombrie 2022, de la ora.16.00, la sala Balada din Focșani are loc Concursul de interpretare a cântecului tradițional Cântece de Viță Veche, ediția a XIII-a. „La această ediție participă 12 concurenți din județele: Buzău, Brăila, Ilfov, Olt, Prahova, Sălaj, Vaslui și Vrancea. Ne bucurăm, de asemenea, să vă oferim un spectacol folcloric cu solista Raluca Radu și Surorile Osoianu. Intrarea este liberă!”, precizează sursa citată. Tot sâmbătă, între orele 13.00 – 16.00, în Crângul Petrești, elevii Școlii Populare de Artă, clasele Orgă, Acordeon și Canto popular vor susține un microrecital folcloric în cadrul Festivalului Bachus, organizat de Consiliul Județean Vrancea.

Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului Vrancea – Bachus reprezintă o oportunitate pentru producătorii autohtoni de a-şi expune şi promova produsele, precum şi pentru a dezbate probleme de interes comun privind viticultura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?