Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Andreiașu de Jos. Lucrări de corectare a torenților în păduri

Regia Națională a Pădurilor derulează un program ce vizează realizarea de lucrări de corectare a torenților în păduri din zona localității Andreiașu de Jos. Este vorba de derularea etapei a III-a de lucrări de corectare a torenților în zona Fetig. Lucrările vor fi executate de societatea Heptaocean SRL, iar valoarea lucrărilor este de peste 8 milioane de lei. Prin intermediul acestui proiect se corectează 3,10 km rețea hidrografică torențială într-un bazin hidrografic de 638 hectare. „Aceste lucrări noi vor crea noi capacități de retenție, iar aterisamentele formate în spatele acestor lucrări vor contribui la sprijinirea versanților alunecători din aceste zone, contribuind astfel la consolidarea drumului forestier și la diminuarea volumului de aluviuni care ar putea fi antrenate de apele de viitură. Obiectivul de investiție „Corectarea torenților Fetig etapa a III-a, jud. Vrancea” a fost promovat pentru protejarea și consolidarea terenurilor împădurite din fond forestier și apărarea obiectivelor economico-sociale din amplasament și din aval. Obiectivul se află înscris pe lista obiectivelor de investiții cu finanțare din P.N.R.R“, se arată în caietul de sarcini al investiției.

Funcționalitatea lucrărilor de corectare a torenților se manifestă atât local, prin protejarea obiectivelor din imediata apropiere (drum forestier, suprafețe de fond forestier), dar are efecte protective importante și asupra obiectivelor situate în aval de amplasament prin diminuarea transportului de aluviuni.

Soluția tehnică adoptată urmărește să stopeze sau să atenueze efectele negative ale viiturilor torențiale prin: reinstaurarea echilibrului eco-hidrologic în zonă prin consolidarea malurilor și a versanților; reducerea fenomenelor de alunecări de teren datorate subminării prin eroziune a malurilor, și implicit, reducerea pierderilor de materiale lemnos din zonele astfel protejate din fondul forestier; scoaterea de sub efectul inundațiilor a unor suprafețe importante de teren forestier și agricol; reținerea și consolidarea aluviunilor care, prin depunere, pot duce la micșorarea secțiunii de scurgere pe rețeaua hidrografică în aval; diminuarea undei de viitură, regularizarea debitului lichid și tranzitarea acestuia în regim amenajat; menținerea conectivității longitudinale a cursului de apa pentru populația de ihtiofaună.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?