Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO: Focșani. Scandal pentru drumul de acces la proprietățile retrocedate în bariera Vrancei

Liberalii focșăneni și-au dat în petec, joi, în ședința Consiliului Local unde nu au fost de acord cu începerea lucrărilor de amenajare a drumurilor de acces către un teren din bariera Vrancei unde sunt mai multe proprietăți retrocedate în baze legilor fondului funciar. Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cristi Misăilă prevedea aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru balastarea căii de acces, etapă premergătoare realizării proietului și organizării licitației pentru construcția drumului. Însă proiectul nici măcar nu a intrat pe ordinea de zi a ședinței pentru că liberalii nu l-au votat în comisia de specialitate și nu a existat avizul prevăzut de Codul Administrativ. 

Opoziția liberalilor nu s-a oprit aici și, în pauza premergătoare ședinței de Consiliu Local, doi consilieri au vorbit cu cetățenii veniți să susțină acest proiect și le-au spus că pot pleca pentru că „se rezolvă”. Doar că în plen, proiectul respectiv nici măcar nu a fost discutat și abia la insistența primarului Misăilă, președintele de ședință, viceprimarul Alexandra Tătaru a fost de acord ca discuțiile să aibă loc la final, la punctul diverse.

Primele explicații au fost oferite de primarul Cristi Misăilă, care a arătat că este vorba despre amenajarea unei căi de acces către o zonă unde au fost împroprietăriți mai mulți moștenitori sau foști proprietari în baze legilor fondului funciar. Zona este cunoscută ca bariera Vrancei și, prin lotizarea din urmă cu aproape 20 de ani, au fost prevăzute drumuri de acces însă acestea nu au fost realizate până acum. Motivele sunt diverse, de la probleme cu cărțile funciare ale proprietarilor din zonă, la obținerea avizelor pentru schimbarea categoriei terenului, care înainte era teren agricol. Abia în acest an au fost alocate fonduri pentru primele documentații tehnice, iar Direcția de Dezvoltare a propus aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru lucrări de balastare a drumurilor astfel încât cetățenii să aibă acces la proprietățile lor. „Am avut foarte multe solicitări din partea mai multor cetățeni din zonă. Avem și o solicitarea din partea Avocatului Poporului, biroul teritorial Galați prin care ne întreabă de ce nu s-au luat măsuri cu privire la acest aspect iar astăzi, când am veni în fața dvs. cu acest proiect, în comisia de specialitate v-ați abținut, nu ați dat aviz”, a acuzat primarul Cristi Misăilă. 

În fața proprietarilor de terenuri din zonă, liberalii au încercat să susțină că nu este vina lor. Ca de obicei, au vrut să paseze responsabilitatea către Primărie, care ba nu ar fi realizat corect proiectul de hotărâre, ba ar fi propus sume prea mari sau nu ar fi găsit o variantă mai scurtă pentru drumul de acces. „Trebuie spus că PNL și USR PLUS nu se opun dezvoltării și accesului către acele proprietăți”, și-a început discursul liderul de grup PNL, consilierul Victor Dumitru. Însă, cu câteva zile înainte, același consilier anunța pe pagina de facebook că acesta este un proiect „cu care, personal, ca lider de grup din partea PNL, nu sunt de acord”. A încercat să ofere și explicații pentru lipsa avizului (și a logicii). Liberalii au susținut că nu le-au fost oferite toate argumentele, explicațiile, deși rolul comisiilor de specialitate este de a dezbate proiectele și a fi obținute explicații acolo unde sunt neclarități. Acest lucru l-a reproșat și primarul Misăilă. „Cu trei zile înainte de a face convocarea v-am transmis un draft al proiectelor de hotărâre și al convocării, în ideea că, dacă sunt ceva nelămuriri, să prezentăm clarificări. Nu ați cerut niciun fel de lămurire în acest sens. Este vorba despre aprobarea unor indicatori tehnico economici, nu să vă explicăm unde sunt acele drumuri. Dacă doreați să vedeți unde sunt poziționate puteați să solicitați și vi se puneau la dispoziție toate informațiile. Nu ați cerut nimic. Ați făcut o mare bălăcăreală pe facebook și cam atât”, a spus primarul Cristi Misăilă, precizând că municipalitatea nu are alt teren pentru a construi o cale de acces iar variantele propuse de liberali sunt pe terenuri private.

Un metru de drum, mai ieftin decât un metru din gardul de la Școala Nicolae Iorga

Una dintre principalele nemulțumiri ale liberalilor față de proiect se referea la valoarea lucrărilor de amenajare a drumului. Proiectantul care a întocmit indicatorii a estimat o valoare de 1,2 milioane lei, din care 950 mii lei reprezintă partea de construcții montaj, la care se adaugă proiectare, cheltuielile neprevăzute, dirigintele de șantier, taxele. Raportat la o lungime de 1297 metri înseamnă 732 lei/metru liniar de drum, fără cheltuielile cu documentațiile tehnice, taxele și cheltuielile neprevăzute. Suma poate părea mare însă reprezintă doar 60% din valoarea unui metru liniar de gard la Școala „Nicolae Iorga” din Focșani care costă peste 1200 lei; bani pe care consilierii locali liberali i-au aprobat fără să ceară explicații suplimentare sau schițe ale terenului. 

„Dați-ne ceea ce este al nostru, dreptul la calea de acces”

Discuțiile din plenul ședinței au degenerat când două femei, proprietare de teren în zonă,  le-au cerut consilierilor liberali să fie de acord cu proiectul care le asigură acces la proprietăți. „Am teren acolo și nu pot să îl folosesc. Băiatul și-a făcut casă la Răstoaca pentru că nu putea face aici. Plătim impozit și nu avem acces la teren”, a spus Gabriela Pleșa. Aceasta a spus că la ședință au venit mai mulți proprietari de terenuri din zonă însă doi consilierii  de la PNL i-au trimis acasă. „Au spus: «duceți-vă acasă că rezolvăm noi»”, a precizat Gabriela Pleșa. 

Afirmațiile acesteia au fost confirmate de Ruxandra Dobre. „Am fost mai mulți vecini dar doi membri PNL, colegi ai dumneavoastră, au ieșit și au spus să plecăm că le rezolvă aici. Nu avem ură, dușmănie împotriva oricărui partid, dar dați-ne ceea ce este al nostru, dreptul la calea de acces. După aceea să se facă restul, apa, canal și ce mai trebuie. Avem o vârstă. Vă opuneți, ca să se mai prelungească și între timp să ajungem la doi metri sub pământ, asta cred că doriți. Dați-ne voie să putem trăi, e munca noastră. Sunt văduvă de la 37 de ani. Am înfiat un copil aruncat într-o șacoșă și oare nu ar fi fost acolo o bucățică bună pentru acești copii sărmani ca să le fac o locuință? Așa cum se zice la țară am muncit în patru labe, nu am furat, nu am jurat strâmb, nu am umblat cu ură împotriva nimănui”, a spus Ruxandra Dobre. Acesta a precizat că din 2001 a primit teren în zona respectivă pentru că fusese din zonă categoria A.

În discuție a intervenit și liberalul Cristian Zîrnă. Acesta fie nu a înțeles despre ce era vorba în proiectul de hotărâre fie a încercat să ducă discuțiile în derizoriu și le-a întrebat pe cele două femei dacă au utilități la proprietățile respective. „Părerea mea este că prioritar ar trebui să avem apă, canal”, a spus Zîrnă. Dar a primit replica imediat din partea cetățenilor: „Cum să rezolvăm apa și canalul dacă noi nu avem drum de acces?”. 

Culmea penibilului a fost atinsă de liderul de grup, Victor Dumitru care le-a spus femeilor că sunt „scuturi umane” și au fost aduse în sală pentru a fi pusă presiune pe consilierii locali. „Sunteți manipulați, folosiți pentru alte interese, sunteți scuturi umane”, a spus liberalul care fusese indicat de cele două femei că le-ar fi spus oamenilor că problema lor va fi rezolvată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?