Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Accident mortal în Vrancea, după ce un șofer a încercat să evite o pisică pe șosea și s-a răsturnat cu mașina

Un bărbat din Măicănești a fost găsit vinovat de ucidere din culpă și a fost condamnat, luna trecută, la închisoare cu suspendare, în urma unui accident mortal de circulație pe care l-a provocat acum doi ani. Din ce s-a stabilit în timpul anchetei, totul a avut loc pe 22 iunie 2020, în jurul orei 17.42, pe DJ 205 P, într-un moment care poate fi calificat drept un adevărat ghinion. Astfel, șoferul condamnat a vrut să evite impactul cu o pisică aflată pe carosabil, a acționat sistemul frânei de serviciu, consecutiv cu virajul la stânga, moment în care a pierdut controlul asupra direcției de mers și a părăsit partea carosabilă, mașina rotindu-se în sensul invers actelor de ceasornic cu circa 180 grade, intrând cu partea laterală dreapta în coliziune cu un copac aflat pe spațiul verde de la marginea carosabilului.

Ulterior, expertiza efectuată în cauză a relevat că distanța parcursă de autoturism din momentul în care s-a creat pericolul producerii accidentului, până la impactul cu copacul a fost de aproximativ 82 de metri. În urma impactului, pasagerul aflat în dreapta șoferului și-a pierdut viața, decesul fiind constatat de echipajul medical ajuns la fața locului. Șoferul a fost rănit, însă acesta a reușit să iasă singur din mașină după impact, fiindu-i acordat primul ajutor de către un alt participant la trafic, care trecea prin zonă.

Pedeapsa stabilită de instanța de fond a fost de 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, șoferul fiind totodată obligat să presteze o muncă neremunerată pe o perioadă de 60 zile fie la Primăria Măicănești, fie la Centrul de îngrijire şi asistenţă Măicănești. În timpul anchetei, frații victimei au precizat că se constituie părți civile cu câte 250.000 lei reprezentând daune morale, instanța acordându-le acestora, prin societatea de asigurare, câte 100.000 de lei. „Instanţa va avea în vedere că infracţiunea pentru care inculpatul a fost trimis în judecată este comisă din culpă, fiind rezultatul alegerii unei conduite nepotrivite în momentul în care i-a apărut în cale o pisică. Apreciind greşit periculozitatea unui eventual impact cu un animal de dimensiuni reduse, inculpatul a efectuat o manevră care a dus la pierderea controlului asupra direcţiei de mers şi acroşarea copacului în urma căreia a rezultat decesul victimei. Culpa inculpatului constă în aceea că, trebuind să anticipeze pericolul în care se punea pe sine şi pasagerul său prin manevra de evitare a pisicii, nu a conştientizat că, încercând să evite animalul care i-a apărut brusc în faţă, va produce urmări mult mai grave”, se arată în motivarea instanței, potrivit rejust.ro.

Foto: Luda Kot – Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?