Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Deputatul Laurențiu Marin: Ministrul Energiei în vacanță, prețurile la gaze și electricitate au explodat!

Deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin, acuză atitudinea ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a plecat în concediu de odihnă chiar în perioada în care trebuie pregătită cea mai grea iarnă din punct de vedere energetic din istoria țării noastre. Ieri, presa de specialitate anunța că piața spot de energie electrică de la București a bifat un nou record de preț: 3.008 lei/MWh pentru energia electrică tranzacționată azi cu livrare mâine. De asemenea, la gaze naturale prețurile din Europa au crescut cu 20% după ce Rusia a închis temporar gazoductul Nord Stream 1. În Germania, de exemplu, prețul gazelor a sărit, în premieră, de 700 de euro/ Mwh. 

„Consider că este revoltător ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, să plece și să se relaxeze în concediu de odihnă fix în perioada în care trebuie luate deciziile decisive pentru pregătirea cele mai grele ierni din punct de vedere energetic din istoria României. În timp ce ministrul se odihnește, românii văd cum prețurile la gaze naturale și energie cresc în fiecare zi. Conducerea PNL admite că schema compensării facturilor la energie nu este funcțională iar unele firme din energie au majorat speculativ prețurile. Este un efect al liberalizării haotice în sectorul energiei care permite firmelor să își crească profiturile pe spatele românilor obligați să plătească facturi astronomice la gaze și energie electrică”, arată deputatul Laurențiu Marin. 

Acesta a precizat că singura soluție pentru a ieși din această criză este cea oferită de Partidul Social Democrat, respectiv de reglementare a domeniului energiei. „Aceasta trebuie realizată în două etape. Astfel, până la 31 decembrie, pentru energia care a fost deja vândută, să fie practicat un mecanism al compensării între prețul din facturi și prețul mediu al pieței, nu la cele speculative. În a doua etapă, de la 1 ianuarie, trebuie reglementate prețurile practicate și adaosul comercial, pe o durată determinată și cu actualizări periodice, în funcție de costurile de producție. Însă, indiferent de varianta care va fi agreată în cadrul Coaliției, Guvernul va continua să susțină consumatorii casnici și în special pe cei cu venituri mici care nu vor avea modificări ale prețurilor din facturi”, a precizat deputatul social democrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?