Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Peste 43% dintre locuitori cred că din cauza corupției Adjudul se depopulează

Peste 43 la sută dintre adjudeni cred că din cauza corupției oamenii pleacă din municipiul de pe Trotuș. Această stare de fapt rezultă dintr-un studiu realizat de municipalitate în cadrul proiectului „Consolidarea integrității, reducerea riscurilor de corupție”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA). Tot din acest studiu mai rezultă că 48 la sută dintre adjudeni cred că utilizarea relațiilor personale reprezintă cea mai simplă modalitate de a obține servicii publice în Adjud, iar 43 la sută dintre adjudeni consideră că sunt afectați personal de corupție în viața de zi cu zi. Rezultatele acestui studiu au fost publicate pe pagina de facebook a Primăriei Adjud.

Administrația locală are în derulare proiectul „Consolidarea integrității, reducerea riscurilor de corupție”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA). Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea implementării măsurilor de prevenire a corupției, creșterea eticii și a integrității în UAT Municipiul Adjud, județul Vrancea, regiunea mai puțin dezvoltată Sud-Est, prin realizarea de mecanisme și proceduri anticorupție, în paralel cu consolidarea cunoștințelor personalului privind prevenirea corupției și creșterea gradului de conștientizare a efectelor corupției în rândul acestora și a cetățenilor. „Fenomenul corupției nu înseamnă doar ”a da și a lua șpagă” ci și utilizarea abuzivă a funcției sau puterii publice în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, a unui câștig necuvenit. Însă existența acestui fenomen nociv societății este condiționată de existența a două persoane în egală măsură răspunzătoare în fața legii: persoana care corupe și persoana coruptă! Conform Programului național de prevenire a corupției și Planului național de acțiune împotriva corupției aprobate prin HG nr. 1065/2001 acte de corupție sunt: abuzul de putere în exercitarea atribuțiilor de servicu; frauda (înșelăciunea și prejudicierea unei alte persoane sau entități); utilizarea fondurilor ilicite în finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale; favoritismul; conflictul de interese (prin angajarea în tranzacții sau dobândirea unei poziții ori a unui interes comercial care nu este compatibil cu rolul și îndatoririle oficiale)“, se arată într-o informare a Primăriei Adjud.

Proiectul are drept scop consolidarea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscurilor de corupție în cadrul instituției personalului și aleșilor locali. În cadrul acestui proiect, 70 de persoane, aleși locali, personal de conducere și de execuție, din cadrul Primăriei Adjud, vor fi instruite și certificate în domeniul prevenirii corupției, transparenței, eticii și integrității. Valoarea totală a proiectului este de 393.965 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni, respectiv 21.12.2021 – 21.12.2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?