Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Achiziţia de vaccin hexavalent a fost încheiată; livrarea în ţară, de săptămâna viitoare

Vaccinul hexavalent a fost achiziţionat şi va fi livrat în ţară începând de săptămâna viitoare, a anunţat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol. „Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi în săptămâna viitoare se va livra în ţară. Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Adriana Pistol. Întrebată dacă există în România riscul de apariţie a poliomielitei, vaccinul hexavalent protejând împotriva acestui virus, Pistol a spus: „Întotdeauna există riscul apariţiei, în orice ţară, în condiţiile în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare Când vorbim de rată de vaccinare, nu vorbim neapărat de produsul hexavalent pentru vârsta de două luni. Virus poliomielitic sălbatic nu mai există decât în foarte puţine state din lume, în special din Asia, dar îmbolnăvirea nu este imposibilă şi, de aceea, recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”. Ea a explicat că este „foarte mică” şansa ca un sugar de două luni care se vaccinează prima dată în viaţă cu vaccin hexavalent să facă poliomielită. Rata de vaccinare în momentul de faţă pentru poliomielită este de 75 – 76% şi ar trebui să fie de minimum 80 -85%, a adăugat secretarul de stat.

Două cazuri de variola maimuţei, în ultima săptămână; 5.000 doze de vaccin

Două cazuri de infecţie cu variola maimuţei au fost raportate în ultima săptămână, a anunţat secretarul de stat în Ministrul Sănătăţii Adriana Pistol, marţi, într-o conferinţă de presă. Numărul total de persoane infectate cu variola maimuţei în România este de 32. Potrivit secretarul de stat, cei infectaţi cu acest virus sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani.

Adriana Pistol a precizat că se aşteaptă din partea Comisiei Europene donaţia de vaccin împotriva variolei maimuţei. „Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi contacţilor cazurilor… Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin”, a menţionat Pistol.

Tendinţa de descreştere a cazurilor de COVID-19 este evidentă

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat marţi că tendinţa de scădere a numărului de cazuri de COVID-19 este evidentă şi că la persoanele infectate tulpina Omicron este preponderentă. Tendinţa de descreştere este evidentă (…). Nu ne aşteptăm la fenomene deosebite, doar cu întoarcerea din vacanţe şi începerea şcolilor ne putem aştepta din nou la o creştere a numărului de cazuri”, a afirmat Adriana Pistol într-o conferinţă de presă. Secretarul de stat a subliniat aprecierea Ministerul Sănătăţii pentru cei care au purtat masca de protecţie în mijloacele de transport în comun şi în magazine. „Am convingerea că acest comportament a contribuit la tendinţa de scădere a numărului de cazuri de COVID”, a spus Pistol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?