A unsprezecea zi de protest la DSP Vrancea; soluția propusă de ministrul Alexandru Rafila

0
540

Angajații Direcției de Sănătate Publică Vrancea se află astăzi în a unsprezecea zi a protestului care are ca principală recendicare eliminarea inechităților salariale. Început la 15 noiembrie în toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară, protestul a adunat la Ministerul Sănătății, săptămâna trecută, delegații ale instituțiilor din mai multe județe. În urma unor prime discuții purtate de reprezentanții ministerului cu Marius Sepi, Sindicatul Naţional Forţa Legii și o parte dintre sindicaliști, s-au conturat semnele unei rezolvări a revendicărilor.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se lucrează la un calendar pentru soluţionarea revendicărilor salariale ale angajaţilor de la Direcţiile de sănătate publică şi ale angajaţilor TESA din spitale. Potrivit Agerpres, ministrul Rafila a precizat că acesta ar putea fi implementat doar de anul viitor, având în vedere constrângerile bugetare existente la momentul actual. „Am discutat cu liderii de sindicat două probleme. Una care se referă la direcţiile de sănătate publică şi angajaţii Ministerului Sănătăţii; cea de-a doua, care se referă la angajaţii TESA din spitale, care au, unii dintre ei, nişte salarii foarte mici, care nu sunt corelate cu restul personalului medical şi chiar nemedical din unele spitale. Lucrăm la două documente consolidate şi, ceea ce este cel mai important, lucrăm la un calendar. (…) Trebuie găsită o soluţie. Există o opinie favorabilă pentru găsirea unei soluţii, dar pe baza unui calendar implementabil, din punctul meu de vedere, de la începutul anului viitor”, a declarat Rafila, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ministrul a menţionat că multe dintre solicitări sunt justificate, deoarece s-a produs o „dezechilibrare” în momentul în care s-au mărit salariile la nivelul caselor de asigurări de sănătate sau al direcţiilor de sănătate publică. „Eu am discutat această problemă şi cu domnul prim-ministru în urmă cu o săptămână. Dânsul este deschis la dialog şi la încercarea de a soluţiona aceste probleme. Dar trebuie să avem în vedere un calendar, care să poată să facă posibilă implementarea lor, cred că de la începutul anului viitor. Constrângerile bugetare de la acest sfârşit de an, care pun în pericol încadrarea în limita de deficit bugetar a României, cred că trebuie să le înţeleagă toată lumea. Dacă depăşim o anumită limită de deficit bugetar, atunci toate celelalte discuţii nu mai au rost”, a precizat ministrul Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here